Τιμητικό αφιέρωμα στον πρωτεργάτη του ελληνικού φανταστικού Μάκη Πανώριο

by Nyctophilia

«Τιμητικό αφιέρωμα στον πρωτεργάτη του ελληνικού φανταστικού Μάκη Πανώριο»

ΠΑΝΕΛ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ
Συμμετέχουν οι Δημήτρης Βανέλλης,  Κώστας Κατσουλάρης, Δημήτρης Κολιοδήμος, Δημήτρης Παναγιωτάτος και Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.
Συντονιστής ο Λευτέρης Κεραμίδας.

Πληροφορίες

HELLENIC AMERICAN UNION (Μασσαλίας 22, Αθήνα, 10680)

ΑΙΘΟΥΣΑ: Θέατρο, 2ος όροφος.

ΗΜΕΡΑ: Σάββατο 06 Οκτωβρίου 2018

ΩΡΑ: 18:00 – 19:30

Το ΦantastiCon 2018 τιμά τον πρωτεργάτη του σύγχρονου ελληνικού φανταστικού, Μάκη Πανώριο, με ένα ειδικό τιμητικό αφιέρωμα στο μεγάλο και σημαντικό έργο του.

Ο Μάκης Πανώριος, λογοτέχνης, ποιητής, εικαστικός και ηθοποιός, εργάζεται επί σειρά πολλών ετών για την συγκέντρωση, ανθολόγηση και έκδοση μιας εξάτομης συλλογής διηγημάτων της φανταστικής λογοτεχνίας της χώρας μας. Και υποστηρίζει κάθε σχετική προσπάθεια με την πείρα και το κύρος του.

Για αυτόν  και το έργο του θα μιλήσουν οι στενοί του συνεργάτες Δημήτρης Βανέλλης συγγραφέας,  Κώστας Κατσουλάρης συγγραφέας,  Δημήτρης Κολιοδήμος – κριτικός κινηματογράφου, Δημήτρης Παναγιωτάτος – σκηνοθέτης και Βαγγέλης Χατζηβασιλείου- κριτικός λογοτεχνίας. Την συζήτηση θα συντονίσει ο συγγραφέας Λευτέρης Κεραμίδας.

Λίγα λόγια για τους ομιλητές:

Ο Δημήτρης Βανέλλης γεννήθηκε το 1959 στη Λέσβο. Από το 1976 κατοικεί στην Αθήνα. Εργάζεται στη Βιβλιοθήκη της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Πρωτοδημοσίευσε κείμενα στο περιοδικό CINE 7, του οποίου υπήρξε τακτικός συνεργάτης. Παράλληλα ανακάλυψε τον χώρο των κόμικς. Έγραψε – και εξακολουθεί να γράφει – σενάρια, τα  οποία εικονογραφήθηκαν από αρκετούς δημιουργούς, δημοσιεύτηκαν στη ΒΑΒΕΛ, στο 9, στο ΝΕΟ ΕΠΙΠΕΔΟ κ.α. Μαζί με τον Δημήτρη Καλαϊτζή έχει κάνει τα σενάρια για την κωμική σειρά κόμικς της Μαμούθ «ΦΑΝΟΥΡΗΣ ΑΠΛΑΣ» (4 τεύχη) σε εικονογράφηση Σπύρου Δερβενιώτη. Έχει μεταφέρει σε κόμικς, με εικόνες του Θανάση Πέτρου, λογοτεχνικά κείμενα προπολεμικών κυρίως Ελλήνων συγγραφέων σε τρία άλμπουμ: «Παραρλάμα», «Γιούσουρι» και «Η Μεγάλη Εβδομάδα του πρεζάκη», όλα από τις εκδόσεις Τόπος. Υπήρξε τακτικός συνεργάτης του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ και του ένθετου της Ελευθεροτυπίας «9». Έχει γράψει τα βιβλία «Η Μουσική στο Κεφάλι μου» (Δίαυλος, 1996) και «Ασμόλ» (Δίαυλος, 1998) (αμφότερα συλλογές  φανταστικών διηγημάτων), «Έξω από τη Γκρίζα Χώρα» (Ελληνικά Γράμματα, 2006) και «Το καλοκαίρι μου έξω από τον Θόλο» (Μέδουσα, 2006).

Ο Κ.Β. Κατσουλάρης σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα, κινηματογράφο στο Παρίσι και λογοτεχνία στη Θεσσαλονίκη. Έχει εκδώσει επτά έργα πεζογραφίας κι έχει συμμετάσχει με διηγήματά του σε συλλογικές εκδόσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το τελευταίο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων «Νυχτερινό ρεύμα» (εκδ. Πόλις, 2015), τιμήθηκε με το βραβείο του «Αναγνώστη» και με το βραβείο του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών. Μεταφράζει, αρθρογραφεί κι εργάζεται ως σύμβουλος κινηματογραφικών σεναρίων. Το 2009 συνίδρυσε –κι έκτοτε διευθύνει– τη διαδικτυακή πύλη για το βιβλίο Bookpress.gr. Περισσότερα για τον συγγραφέα, εδώ.

Ο Δημήτρης Κολιοδήμος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Πτυχιούχος μαθηματικός, της Φυσικομαθηματικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει σπουδάσει σκηνοθεσία κινηματογράφου και ασχολείται με το σινεμά από το 1975, στην αρχή σκηνοθετώντας (δύο) μικρού μήκους ταινίες, στη συνέχεια αρθρογραφώντας σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες, και συγγράφοντας βιβλία. Για είκοσι χρόνια (1989-2009) εργαζόταν επαγγελματικά στην ιδιωτική Τηλεόραση, όπου διετέλεσε Διευθυντής Ξένου Προγράμματος του ΑΝΤ1, Διευθυντής Προγράμματος του Star Channel και Διευθυντής Τηλεόρασης του Σκάι. Στα βιβλία που έχει γράψει περιλαμβάνονται τα: «365 νύχτες τρόμου και επιστημονικής φαντασίας» (Αιγόκερως, 1991), «The Greek Filmography: 1914 through 1996 (McFarland, 1999 hardcover και 2004 paperback), «Λεξικό ελληνικών ταινιών: Από το 1914 μέχρι το 2000» (Γένους, 2001), «Ο κόμης Δράκουλας στην οθόνη» (Οξύ, 2004), «80 χρόνια ξένος κινηματογράφος στην Ελλάδα» (Οξύ, 2005), «Σαμ Πέκινπα – Σέρτζιο Λεόνε» (Αιγόκερως, 2006), «Η Ελλάδα μετά τα μεσάνυχτα» (Αιγόκερως, 2007) και «Cineλόγιο» (Οξύ, 2008). Έχει συμπράξει στην παραγωγή τεσσάρων μεγάλου μήκους ταινιών μυθοπλασίας και μιας σειράς ντοκιμαντέρ 12 ωριαίων επεισοδίων, της οποίας είναι και ο σεναριογράφος («Το σινεμά γυμνό», 2010), Είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, της Ακαδημίας Ελληνικού Κινηματογράφου, της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου-Τηλεόρασης-Βίντεο & Πολυμέσων και της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας.

Ο Δημήτρης Παναγιωτάτος είναι σκηνοθέτης, παραγωγός και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε κινηματογράφο στο Παρίσι. Από πολύ νεαρή ηλικία γοητεύθηκε από το Φανταστικό, στο οποίο αφιερώθηκε σχεδόν με όλο του το έργο. Εξέδωσε το πρώτο περιοδικό για το φανταστικό στην Ελλάδα («ΦΑΣΜΑ», 1971), έγραψε την πρώτη μελέτη για τις ταινίες τρόμου (1973), το πρώτο (και μοναδικό) βιβλίο για τον Φανταστικό Κινηματογράφο (1979) και τη μελέτη «Φανταστικό και Λογοτεχνία» (1982). Επιμελήθηκε τη 12τομη «Σειρά Επιστημονικής Φαντασίας» των εκδόσεων Μπουκουμάνη και τη σειρά «Φανταστικές Ιστορίες» των εκδόσεων Αιγόκερως. Έγραψε επίσης άρθρα και μελέτες για το είδος στα περιοδικά ‘Σύγχρονος Κινηματογράφος» και «Σινεμά». Στον κινηματογράφο σκηνοθέτησε 7 ταινίες μεγάλου μήκους (η πρώτη «Η ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΤΗ ΣΙΛΕΝΑ το 1987 και η τελευταία «DEADLY CASTING» το 2015). Το ντοκιμαντέρ του «ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ» προβλήθηκε σε πολλά ξένα φεστιβάλ του Φανταστικού. Η ταινία του «ΕΡΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ», μαζί με το ντοκιμαντέρ για το ελληνικό φανταστικό, κυκλοφορούν σύντομα σε DVD από την πασίγνωστη «Mondo Macabro».  Στην τηλεόραση ήταν παραγωγός και σκηνοθέτης των δύο μοναδικών στην Ελλάδα σειρών φαντασίας «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ» (1988-1989) και «ΜΑΓΙΚΗ ΝΥΧΤΑ» (1994-1995). Από το 2001 μέχρι σήμερα διευθύνει το τμήμα FILM STUDIES του New York College στην Αθήνα.

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα., συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά