Κριτική: “Τη νύχτα που έβρεξε μαχαίρια” του Βασίλη Γιαννάκη

by Αργυρώ Χαρίτου

η νύχτα που εβρεχε μαχαίρια

Συγγραφέας: Βασίλης Γιαννάκης

Βιβλίο: Η νύχτα που έβρεξε μαχαίρια

Εκδόσεις: Όστρια

ISBN: 9789606040436

Σελίδες: 244

Κατηγορία: Τρόμου

 

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

Επί έναν ολόκληρο χρόνο, η Νάσια Καλαφάτη θεωρούνταν νεκρή. Όταν τελικά βρέθηκε λιπόθυμη από μια ομάδα ορειβατών, τα όσα είχε ζήσει κατά το διάστημα αυτό, είχαν διαγραφεί εντελώς από την μνήμη της. Ένα παράξενο τηλεφώνημα που δέχεται κάθε βράδυ, της προκαλεί έναν ανεξήγητο πανικό και την ωθεί στα όρια της τρέλας.
18 – 19 – 25

Τι μπορεί να σημαίνουν αυτά τα νούμερα;
Ο Σωκράτης Μάξιμος, αναλαμβάνει να μεταβεί στην περιοχή του συμβάντος προκειμένου να λύσει το αίνιγμα… Όμως κάθε βήμα που κάνει προς την επίλυσή του, προκαλεί ακόμη περισσότερα ερωτήματα.
Τι ρόλο μπορεί να παίζει ένα διεστραμμένο ζεύγος που διέμενε κάποτε σε ένα πολυτελές οίκημα, λίγο πιο έξω από το χωριό Κοτρινός;
Ένας μεταφυσικός τρόμος ξυπνάει στην ευρύτερη περιοχή και αναμένεται να στοιχειώσει για πάντα τη ψυχή του Σωκράτη, όπως η παράδοξη βροχή των μαχαιριών που βλέπει να πέφτουν πάνω του, κάθε φορά που κοιμάται.
Εσείς θα αντέξετε να βιώσετε έναν τέτοιο εφιάλτη;

Κριτική:

«Η νύχτα που έβρεξε μαχαίρια» είναι ένας τίτλος τρομακτικός, σκοτεινός και σίγουρα δυσοίωνος. Στο άκουσμα της λέξης ‘μαχαίρια’, το μυαλό παίζει με περίεργους συνειρμούς. Τι είναι αυτό που γεννά το φόβο για ένα καθημερινό αντικείμενο; Είναι η συνειδητοποίηση ότι το αιχμηρό μαχαίρι μπορεί να τραυματίσει. Θανάσιμα.

Η πρώτη εντύπωση που δημιουργείται με την ανάγνωση του τίτλου είναι η μεταφορική ερμηνεία που μπορεί να κρύβει – γιατί η κυριολεκτική σημασία δεν περνάει καν απ’το μυαλό μας. Και όμως. Διαβάζοντας τις πρώτες σελίδες αντιμετωπίζουμε αυτό ακριβώς, μια βροχή από μαχαίρια. Κυριολεκτικά. Η περιγραφή της είναι τόσο ρεαλιστική που σχεδόν νιώθουμε τα μαχαίρια πάνω μας – ίσως και να προσπαθήσουμε να προστατευτούμε.

Μετά το πρώτο σοκ της βροχής, μαθαίνουμε τους χαρακτήρες, με κεντρικό ήρωα τον Σωκράτη.  Ο Σωκράτης είναι ντεντέκτιβ και καλείται να λύσει την υπόθεση της Νάσιας Καλαφάτη, μιας κοπέλας που δέχεται κάθε βράδυ ένα τηλεφώνημα, στο οποίο μια φωνή της λέει μόνο τρεις αριθμούς. Η Νάσια έχοντας έναν ευαίσθητο χαρακτήρα πανικοβάλλεται.

Ο Σωκράτης δέχεται την πρόκληση να ανακαλύψει τι συμβαίνει στη Νάσια, καθώς και τον υπαίτιο, κάτι που προηγούμενοι ερευνητές απέτυχαν να βρουν.

Ο συγγραφέας μας ταξιδεύει στη Βόρεια Ελλάδα, παρουσιάζοντας μας τα χωρία γύρω από τη Νάουσα, με γλαφυρές περιγραφές, παρουσιάζοντας μέρη και τοπία ακριβώς όσο χρειάζεται για να σχηματίσει ο αναγνώστης εικόνες και να μην τον κουράσει με ανούσιες λεπτομέρειες.

Όσο ο Σωκράτης εξερευά, τόσο η ιστορία σκοτεινιάζει, αποκτά μια χροιά απόκοσμη και τρομακτική, που όμως δε σε σταματά από το να θες να συνεχίσεις την ανάγνωση. Ως αναγνώστης, είχα την αγωνία να βρω τη λύση, την άκρη του νήματος και να μάθω τι πραγματικά έχει συμβεί στη Νάσια. Οι αποκαλύψεις απανωτές και δυσοίωνες.

Ο τρόμος που προσφέρει ο συγγραφέας δεν δημιουργείται από αλλόκοτα πλάσματα, αλλά από την ανατριχιαστική ατμόσφαιρα. Λίγη ομίχλη πάνω από ένα σπίτι, ψιλή βροχή στο δάσος, ένας ήχος, μέσα από το εγκαταλελειμμένο σπίτι.

Η ιστορία είναι αρκετά πλούσια σε χαρακτήρες. Οι διάλογοι είναι καλά δομημένοι, αν και μερικές φορές θα ήθελα αυτό το “κάτι”, που δεν μπορώ να περιγράφω. Κάτι όμως που θα έδινε ένα πιο δυνατό χτυποκάρδι. Θεωρώ ότι ενώ ήταν αρκετά δυνατό συναισθηματικά κείμενο, η σκηνή του σεξ θα μπορούσε να παραληφθεί. Δεν ήταν κάτι που χρειαζόταν, ως απαραίτητο ή ως κανόνα, για να αποδείξει τον έρωτα δυο ενηλίκων.

Ο Βασίλης είναι από τους συγγραφείς εκείνους που δεν προσφέρουν στο «πιάτο» όλες τις απαντήσεις. Αφήνει στον αναγνώστη να δώσει εκείνος τις εναλλακτικές σε καταστάσεις που ο συγγραφέας δεν αποκάλυψε ή δεν απάντησε.

Ο Γιαννάκης είναι επηρεασμένος από τον Lovecraft, κάτι που είναι οφθαλμοφανές στους μυημένους, γεγονός που ίσως ενοχλήσει κάποιους ή ξενίσει σε κάποιους άλλους.

Γνώμη μου είναι ότι ο Βασίλης διαθέτει δυνατή πένα, ώστε να ξεφύγει από τη σκιά του Λάβκραφτ και να δημιουργήσει έναν δικό του κόσμο.

Ο πραγματικός τρόμος σε αυτό το βιβλίο είναι η συνειδητοποίηση πως το τρομακτικότερο τέρας είναι, και θα είναι, ο ίδιος ο άνθρωπος.

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά