Κριτική: “Βρόχος” (συλλογικό) των εκδόσεων “Λυκόφως”

by Βίκυ Τάσιου

ISBN: 9786185095956
Ημερ/νία έκδοσης: 27/3/2019
Εκδότης: Λυκόφως
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες: 156

Περίληψη

Επτά άντρες και επτά γυναίκες συγγραφείς συνεργάστηκαν ανά ζεύγη -ένας άνδρας και μία γυναίκα- για τη συγγραφή επτά διηγημάτων στο είδος της Λογοτεχνίας του Φανταστικού.

Αποτέλεσμα, η έκδοση μίας ιδιαίτερης συλλογής διηγημάτων υπό τον γενικό τίτλο “Βρόχος”, που περιλαμβάνει και διήγημα των Masterton και Harris, το οποίο θα εκδοθεί και σε άλλες χώρες.

Κριτική

Ο φόβος, αλλά και ο τρόμος, είναι συνυφασμένοι με την ανθρώπινη ύπαρξη, μας συνοδεύουν από τη στιγμή που ερχόμαστε σε αυτό το κόσμο μέχρι και τη στιγμή που τον εγκαταλείπουμε και, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι από τα πιο δυνατά, ανθρώπινα συναισθήματα.

Επτά γυναίκες και επτά άντρες συγγραφείς, λοιπόν, έρχονται να σας προσφέρουν τον τρόμο αλλά και τον φόβο σε όλο τους το μεγαλείο. Εσείς, δεν έχετε παρά να αφιερώσετε τη νύχτα σας σε αυτές τις σελίδες. Οι εκδόσεις “Λυκόφως” μας έδωσαν τη χαρά να απολαύσουμε μερικούς από τους πιο καταξιωμένους Έλληνες συγγραφείς της λογοτεχνίας τρόμου και φανταστικού, οι οποίοι συνυπογράφουν ένα βιβλίο σε συνεργασία μ’ ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στην παγκόσμια λογοτεχνία τρόμου, τον Graham Masterton, ο οποίος δεν χρειάζεται συστάσεις, τουλάχιστον σε μας τους λάτρεις του είδους, και αποτελεί μία μεγάλη αδυναμία μου.

Καθίστε αναπαυτικά και ο βρόχος είναι έτοιμος να τυλιχτεί γύρω από το λαιμό σας. Να σας πνίξει. Δεν θα πάρετε ανάσα ούτε λεπτό. Επτά διηγήματα πιο σκοτεινά και από το σκοτάδι. Η στραγγαλιστική λαβή που είναι το πρώτο διήγημα της ανθολογίας γραμμένο από τον Graham Masterton και την Dawn Gorham Harris, η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Ελληνικό αναγνωστικό κοινό, θα σας πιάσει από το λαιμό και θα σας παγιδεύσει στα άδυτα της φαντασίας των δημιουργών, στη παράνοια του μυαλού τους και στο βασίλειο του φόβου.

Επτά ανατριχιαστικά, ζοφερά, τρομακτικά, σκοτεινά διηγήματα υπερφυσικού τρόμου. Επτά μικρά διαμάντια που έρχονται να μας υπενθυμίσουν ότι η λογοτεχνία τρόμου όχι μόνο βρίσκεται στα καλύτερά της, αλλά κατόρθωσε και επισκίασε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα, όπως αυτό του Masterton. Και να φανταστείτε ότι δεν περίμενα από τον εαυτό μου να πει κάτι τέτοιο. Η σύγκριση όμως ήταν αναπόφευκτη.

Ένα βιβλίο που θα μας ταξιδέψει στα μονοπάτια του τρόμου και θα μας προσφέρει ανατριχίλα, αγωνία , ανατροπές πέρα από κάθε φαντασία αλλά και λύτρωση. Ωμές περιγραφές, βία,σεξ και τρόμος στα καλύτερά του που θα κάνει τα βράδια μας πιο ανήσυχα και πιο τρομακτικά.

Είναι από τις λίγες συλλογές που πραγματικά θαύμασα όλα τα διηγήματα. Ένας άντρας και μία γυναίκα ενώνουν τις πένες τους και μας προσφέρουν από ένα διήγημα πραγματική έκπληξη. Το πρώτο που ξεχώρισα ήταν το “Αχλάδι της οδύνης” της Melissa Harloween και του Γιώργου Γιώτσα, μία ιστορία που έχει τις ρίζες της στην μυθολογία, με περιγραφές που έκαναν τις τρίχες μου να σηκωθούν όρθιες και το ρίγος να μυρμηγκιάζει το κορμί μου.

Η δεύτερη αγαπημένη μου ήταν το “Tenebrae” της Κατερίνας Θεοδώρου και του Μάριου Δημητριάδη, οι οποίοι κατόρθωσαν με δεξιοτεχνία να πλάσουν μία ιστορία για τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο σε συνδυασμό με τον τρόμο. Κλειστοφοβικό, ασφυκτικό, συγκλονιστικό, όμως το τέλος του λυτρωτικό.

Κλείνοντας, δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω το “5410”, όπου η Γεωργία Καλαμαρά και ο Γιώργος Δάμτσιος κατόρθωσαν να συνδέσουν ευφάνταστα το διήγημα τους με αυτό του Masterton και να μας παρουσιάσουν μία σοκαριστική ιστορία. Θεωρώ ότι τέτοιες συνεργασίες αξίζουν τον έπαινο μας. Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συγγραφείς. Κλείστε τα φώτα, ξαπλώστε αναπαυτικά και προσφέρετε στον εαυτό σας επτά σφηνάκια τρόμου. Θα μεθύσετε από τον φόβο σας.

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα., συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά