Κριτική: “Η Χρυσαλίδα” του Κυριάκου Χαλκόπουλου

by Αργυρώ Χαρίτου

crisalidaΣυγγραφέας: Κυριάκος Χαλκόπουλος

Βιβλίο: Χρυσαλίδα

ISBN:978-618-81897-7-5

Εκδότης: Ανάτυπο

Κατηγορία: Ψυχολογικό τρόμου

Σελίδες: 162

 

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

Η “Χρυσαλίδα” αποτελείται από δώδεκα διηγήματα, μερικά από τα οποία είχαν σε προηγούμενες εκδοχές τους τυπωθεί σε περιοδικά. Το μεγαλύτερο σε έκταση φτάνει τις τριάντα σελίδες και ονομάζεται “Το Αντικείμενο των Ονείρων”, καθώς περιγράφεται εκεί η ιστορία ενός ανθρώπου ο οποίος επιχείρησε στη δύσκολη αυτή εποχή να λύσει με μια θριαμβευτική κίνηση τα οικονομικά (και άλλα) προβλήματα του, όμως αντίθετα είδε να αναδύεται από μέσα του, από τον κόσμο των ονείρων του, μια απειλή μεγαλύτερη και από τις εξωτερικές.

Τα κείμενα αφηγούνται σε πρώτο πρόσωπο, συχνά με ημερολογιακό ύφος, ή με τη μορφή γράμματος. Συνδέονται όλα από την προσπάθεια της μεταμόρφωσης σε κάτι καλύτερο, όπως η αντίστοιχη της κάμπιας που μέσα στη χρυσαλίδα της θα μετατραπεί σε πεταλούδα και μετά θα πετάξει ελεύθερα κάτω από το δυνατό Ήλιο.

Τα θέματα τους είναι ψυχολογικά, ενώ υπάρχει σίγουρα μια σκοτεινή ατμόσφαιρα στον κόσμο που παρουσιάζεται, παρά την ομοίως επίμονη ελπίδα των αφηγητών που δεν εγκαταλείπουν το στόχο τους.
Σε αρκετά γίνονται αναφορές και στη φιλοσοφία, με αφορμή τις σπουδές του συγγραφέα τους, αλλά και την εργασία που έχει στις δημοτικές βιβλιοθήκες από το 2014, ως οργανωτής ‘σεμιναρίων’ με αντικείμενο την αρχαία ελληνική φιλοσοφία από το Θαλή ως τον Αριστοτέλη.

Βρείτε το βιβλίο στο Facebook και στο Goodreads.

 

Κριτική:

Η Χρυσαλίδα είναι ένα βιβλίο που αποτελείται από διηγήματα ανόμοια αρκετά μεταξύ τους σε μέγεθος, όλα όμως με την ίδια σκοτεινή ατμόσφαιρα και αίσθηση. Με την πρώτη ματιά μοιάζουν να ανήκουν στην κατηγορία του τρόμου, καθώς όμως προχωράμε και διεισδύουμε στην κάθε μια ιστορία, ανακαλύπτουμε πως ενώ διαφέρουν, όλες ενώνονται μεταξύ τους με ένα αόρατο νήμα. Παρατηρούμε λοιπόν πως, αν και ο τρόμος ήταν η πρώτη μας εικόνα και σκέψη, σύντομα ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις επιθυμίες και τις ανάγκες των ηρώων ή του ήρωα. Σε κάθε ιστορία μιλάει ένα άτομο, το οποίο αναφέρει γεγονότα από τη ζωή του στο πανεπιστήμιο και αν και οι περισσότερες συνδέονται μεταξύ τους και περιέχουν κοινά στοιχεία με τις προηγούμενες, είναι τελείως διαφορετικές.

Υπάρχουν σημεία που τρομάζουν, που απωθούν τον αναγνώστη. Υπάρχουν όμως και κομμάτια που τον προκαλούν να αναλογιστεί πώς θα αντιδρούσε σε ανάλογη κατάσταση.

Η πρόκληση αυτού του βιβλίου είναι η συνειδητοποίηση του δυσοίωνου των επιθυμιών. Πίσω από όλα τα διηγήματα κρύβεται μια θλίψη και ένα μυστικό, ενώ το “τέρας” δεν αποκαλύπτεται σχεδόν ποτέ. Είναι σαν να το παρακολουθούμε απ’την κλειδαρότρυπα, χωρίς πλήρη εικόνα παρά μόνο με μερικά στοιχεία, ώστε η φαντασία μας να οργιάσει και να το σχηματίσει βάση των δικών μας φόβων.

Δε θα σας πούμε ψέμματα, είναι ένα δύσκολο βιβλίο που δεν διαβάζεται με άνεση. Ο ιδανικός αποδέκτης – αναγνώστης θα πρέπει να αγαπά το αλλόκοτο ώστε να καταφέρει να χαθεί στη ψυχοσύνθεση που επιβάλλει το κείμενο. Ειδάλλως, ίσως και να μην καταφέρει να αντιληφθεί όλα όσα ο συγγραφέας θέλει να μεταδώσει, με κίνδυνο εν τέλη να μην του αρέσει το βιβλίο ή ακόμα και να τρομάξει πέρα των δυνατοτήτων του.

Αρκετά συχνά ο αναγνώστης θα έχει την ψευδαίσθηση ότι διαβάζει ημερολόγιο, σαν ο συγγραφέας να ποτίζει τους ήρωες με τις δικές του μύχιες σκέψεις και ερωτήσεις. Η γραφή του θυμίζει τον αέρα μιας άλλης εποχής, τους συγγραφείς του 19 αιώνα, με όλο το μυστήριο, τους προβληματισμούς, αλλά και την παράνοια που τους χαρακτήριζαν.

Όχι, η “Χρυσαλίδα” δεν είναι εύκολο βιβλίο. Σε μερικά σημεία ίσως και να κουράζει λίγο, κυρίως στα μεγάλα διηγήματα, καθώς τα ίδια θέματα και μοτίβα επαναλαμβάνονται – έστω και υπό διαφορετική σκοπιά. Όμως, καταφέρνει όχι μόνο να τρομάξει, αλλά και να προβληματίσει, αποδεικνύοντας ότι ο τρόμος είναι ένα λογοτεχνικό είδος που καταφέρνει να παρουσιάσει έργα επιπέδου που διεισδύουν σε φιλοσοφικές και ανθρώπινες ανησυχίες.

προτεινουμε επίσης

2 Σχόλια

Κυριάκος 27 Απριλίου 2016 - 1:16 ΠΜ

Ευχαριστώ πολύ για το άρθρο σου, Αργυρώ!!!

Reply
Αργυρώ Χαρίτου 28 Απριλίου 2016 - 7:52 ΠΜ

Εύχομαι να διαβάσω και άλλα βιβλία σου. 🙂

Reply

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά