Κριτική: “Μάτια” του Jesus Ignacio Aldapuerta

by Βίκυ Τάσιου

Περίληψη οπισθόφυλλου:

Είναι πολύ εύκολο να κατακρίνει κανείς ένα βιβλίο όπως τα Μάτια, του Χεσούς Ιγκνάθιο Αλδαπουέρτα. Ανοίξτε το τυχαία σε κάποια σελίδα και το πιθανότερο είναι ότι θα διαβάσετε την -αδυσώπητα λεπτομερή- περιγραφή ενός σαδιστικού βασανιστηρίου, ενός νεκροφιλικού βιασμού, ενός θανάτου.
Για όσους αρέσκονται σε αβασάνιστες κρίσεις (συγχωρέστε μου το λογοπαίγνιο), η παρούσα συλλογή διηγημάτων είναι ένα ρυπαρό πορνογράφημα φρίκης, ένα δάχτυλο που χώνεται βίαια στο στόμα του αναγνώστη, προσπαθώντας να τον κάνει να ξεράσει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Εμείς, στις εκδόσεις ΟΞΥ, έχουμε διαφορετική γνώμη, γι’ αυτό άλλωστε αποφασίσαμε και να την εκδόσουμε.

Κριτική:

Δεν νομίζω να υπάρχει αναγνώστης ο οποίος πριν ανοίξει την πρώτη σελίδα του βιβλίου να μην έχει λάβει τις απαραίτητες προειδοποιήσεις για αυτό. Το να αφήσει λοιπόν τα μάτια του να περιηγηθούν σε αυτά που θα ακολουθήσουν είναι καθαρά δική του ευθύνη.

Είναι πολύ εύκολο να κατακρίνει κανείς ένα βιβλίο όπως τα “Μάτια”. Ανοίξτε το τυχαία σε κάποια σελίδα και το πιθανότερο είναι ότι θα διαβάσετε την λεπτομερή περιγραφή ενός σαδιστικού βασανιστηρίου, ενός νεκροφιλικού βιασμού ,ενός θανάτου που πολλές φορές θα σας κάνει να αναρωτηθείτε εάν αυτό αφορά λογοτεχνία.

Θα αναρωτηθείτε τώρα για ποιο λόγο γράφονται τέτοιου είδους βιβλία, τι έχουν να προσφέρουν και αν υπάρχουν όρια στην φαντασία ενός δημιουργού, τι συναισθήματα μπορεί να προκαλέσουν στον αναγνώστη εκτός από την απόλυτη φρίκη.

Διαβάστε το λοιπόν και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα. Η παρούσα συλλογή διηγημάτων είναι ένα πορνογράφημα φρίκης που προσπαθεί να κάνει τον αναγνώστη να ξεράσει όσο πιο γρήγορα γίνεται. O Αλδαπουέρτα – αν υπήρξε ποτέ πραγματικά – έχει χαρακτηριστεί ως ο Ντεσάντ της Ανδαλουσίας. Έτσι ξεκινά αυτή η σειρά διηγημάτων με το εισαγωγικό σημείωμα του Βασίλη Μπαμπούρη από την πρώτη έκδοση του βιβλίου του 1997. Κι αν κάποιος αναρωτηθεί για ποιο λόγο αυτό το βιβλίο μπήκε στη σειρά “κόλαση”, θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα μπορούσε να μπει πουθενά αλλού.

Ξεκινώντας λοιπόν την ανάγνωση αυτού του βιβλίου πάνω-κάτω γνώριζα τι με περίμενε. Ποτέ μα ποτέ όμως δεν θα μπορούσα να φανταστώ το τι θα αντιμετωπίσω σε αυτές τις σελίδες. Έντεκα ιστορίες απόλυτης φρίκης και τρόμου. Ωμή σεξουαλική βία και περιγραφές οι οποίες θα σας σοκάρουν και θα σας φέρουν αντιμέτωπους με την παράνοια και τα σκοτάδια του ανθρώπινου μυαλού.

Πολλές φορές έκλεινα το βιβλίο έπαιρνα βαθιά ανάσα και αναρωτιόμουν: “Φαντασία ή διαστροφή;” και μάλιστα στην πιο ακραία μορφή. Αναρωτιόμουν ακόμα αν ο συγγραφέας ήταν τόσο αρρωστημένο μυαλό, ήταν τόσο διαστροφικός ή είχε τόσο αρρωστημένη φαντασία. Δεν ξέρω τι λέξεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσω για να μιλήσω για αυτό το βιβλίο. Πολλές φορές έχανα τα λόγια μου και το μυαλό μου έκανε βουτιά στα σκοτάδια. Αίμα, σαδομαζοχισμός, ακρωτηριασμοί, βασανιστήρια, νεκροφιλία, παιδεραστία, κανιβαλισμός. Πραγματικά με αυτό το βιβλίο δοκιμάστηκαν οι αντοχές μου αλλά και το στομάχι μου.

Προσπαθούσα να αφήσω στην στην άκρη τους ηθικούς που προβληματισμούς για να μπορέσω να κατανοήσω τις ιστορίες του βιβλίου. Πολλές φορές ομολογώ ότι δεν τα κατάφερα. Προσπαθούσα να συλλάβω με το μυαλό μου μέχρι ποιο σημείο μπορούν οι σαρκικές επιθυμίες να οδηγήσουν έναν άνθρωπο. Δεν είχα ξαναδιαβάσει κάτι παρόμοιο, αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν υπάρχει και κάτι σαν και αυτό, εκτός από το “120 μέρες των Σοδόμων”.

Όλες οι ιστορίες είναι σοκαριστικές. Εισέρχεστε στο βασίλειο της απόλυτης φρίκης. Το ανθρώπινο μυαλό δεν μπορεί να συλλάβει τόση νοσηρότητα και τόση διαστροφή. Ένα τόσο δα μικρό βιβλίο στην επανέκδοση του προκάλεσε σοκ. Εντυπωσιάστηκα πάρα πολύ από τις γκραβούρες που περιείχε το βιβλίο αλλά έχω την εντύπωση ότι αυτά που διάβασα δεν θα τα ξεχάσω ποτέ.

Για μένα η πιο ακραία, εμετική – και όποια άλλη παρόμοια λέξη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε – είναι η ιστορία με τίτλο “αποδεικτικά στοιχεία”. Εκεί πραγματικά προσπαθούσα να συγκρατηθώ να μην ξεράσω. Παράνοια και διαστροφή σε όλο της το μεγαλείο.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαβάσετε αυτό το βιβλίο την ώρα που τρώτε. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαβάσετε αυτό το βιβλίο αν έχετε πρόβλημα με το στομάχι σας. Στο βιβλίο συμπεριλαμβάνεται και η ιστορία του συγγραφέα, η οποία πραγματικά με σόκαρε. Δεν ξέρω αν αυτό το έργο είναι βλάσφημο, δεν ξέρω αν αυτό το έργο είναι ανίερο, ξέρω όμως ότι δεν θα μπορούσε να διαβαστεί από όλους τους αναγνώστες.

Το πτώμα του συγγραφέα βρέθηκε στο διαμέρισμά του το 1987. Όσοι λοιπόν από σας ασπάζεστε την χριστιανική πίστη, όπως οι γονείς του οι οποίοι τον αποκλήρωσαν, θα συμφωνήσετε ότι, εάν είναι αληθινό ακόμα και ένα εκατοστό από όσα έγραψε σε αυτό το βιβλίο, ο τρόπος με τον οποίο αυτοκτόνησε είναι, τουλάχιστον, ταιριαστός. Σοκαριστικό, εμετικό, ανατριχιαστικό, σκοτεινό, απωθητικό.

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα., συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά