Κριτική: “Οι Νύφες του Δράκουλα – 1. Νουρ”

by Ηλίας Τσιάρας

Όταν έμαθα πως πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα κόμικ στο οποίο συνεργάζεται ο Γιάννης Ρουμπούλιας (σκίτσο), τον οποίο λατρεύω ήδη από την εποχή των Χρονικών του Δρακοφοίνικα– φοιτητής ήμουν ακόμα, θυμάμαι– με τον Αβραάμ Κάουα (σενάριο), που έχω εντυπωσιαστεί από την παραγωγικότατη φαντασία του, κυρίως λόγω της πρώτης του συλλογής Τι Τραγουδούσαν οι Σειρήνες, περιττό να πω πως μπήκε αυτόματα στη λίστα των αγορών μου. Το γεγονός δε πως στο εξώφυλλο φιγουράριζε η λέξη Δράκουλας, αλλά και μια εντυπωσιακή κι ελαφρά ντυμένη γυναικεία φιγούρα, συνετέλεσε σε τέτοιο βαθμό ώστε να ανέβει κατευθείαν στην κορυφή της. Και ναι, το ταλέντο των δύο καλλιτεχνών δε με απογοήτευσε καθόλου! Καλύτερα όμως να δούμε τα πράγματα λιγάκι πιο αναλυτικά, τι λέτε;

Σενάριο

Ο Κάουα, όπως το συνηθίζει άλλωστε, βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του συνωνόματού του Stoker, αλλά και στην, εκπληκτική κατά την ταπεινή μου άποψη, εκπληκτική κινηματογραφική του μεταφορά από τον Coppola. Μάλιστα, το κόμικ ξεκινά με μια από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές, όταν οι τρεις “νύφες” του Κόμη, προσπαθούν να ρουφήξουν το αίμα του κακόμοιρου του Jonathan Harker. Όπως μάλλον έχετε ήδη καταλάβει εσείς οι βαμπιρολάγνοι, ο Δράκουλας του Κάουα είναι ένα πραγματικό, ιστορικό πρόσωπο, ο βοεβόδας της Βλαχίας Vlad III, γνωστός και με το προσωνύμιο Dracula, ο γιος του δράκου ή, κατά άλλους, ο γιος του Διαβόλου. Αν και έχει μείνει γνωστός παγκοσμίως, κυρίως χάρη στο έργο-ορόσημο του Stoker ως ένα αιμοδιψές τέρας, θεωρείται από τους συμπατριώτες του ένας αληθινός ήρωας, καθώς αντιστάθηκε και εναντιώθηκε μέχρις εσχάτων στις όχι και τόσο φιλειρηνικές βλέψεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα εδάφη της σημερινής Ρουμανίας και της ηπειρωτικής Ευρώπης γενικότερα. Τι σχέση έχουν αυτά με το κόμικ μας; Τεράστια, αφού η Νουρ είναι μια από τις πολλές συζύγους του άρχοντα Γεντίκ, ενός σημαντικού αξιωματούχου στην αυλή του Σουλτάνου το 1622. Το πώς καταλήγει από οδαλίσκη ενός οντά της Πόλης Νύφη του Δράκουλα, δε θέλει και πολλή φαντασία, αλλά δεν μπορώ να μην παραδεχτώ πως οι σελίδες του κόμικ έκρυβαν ευχάριστες και απρόσμενες εκπλήξεις.

Σκίτσο

Δηλώνω εξ αρχής και απερίφραστα πως είμαι τραγικά κακός στη ζωγραφική-ρωτήστε και τον γιο μου που του αφήνω post it με δεινόσαυρους. Αλλά ως κάποιος που ασχολείται εδώ και χρόνια με την 9η Τέχνη, και που παρακολουθεί τα έργα του Ρουμπούλια, θεωρώ πως πλέον έχει βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με το παρελθόν. Οι πόζες είναι ρεαλιστικότατες, οι σκηνές μάχης ολοζώντανες και τα γυμνά του απολαυστικά αισθαντικά. Εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα από τις ‘μεταμορφώσεις’ του Δράκουλα, ήταν όλες τους πολύ προσεγμένες και με εντυπωσιακές λεπτομέρειες. Το ίδιο ισχύει και για την αρματωσιά των Γενίτσαρων. Τα σκίτσα είναι ασπρόμαυρα, κάτι που ενισχύει την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα και τονίζει ακόμα περισσότερο την εκφραστικότητα των προσώπων και την αίσθηση κίνησης των σωμάτων.

Χαρακτήρες

Εντάξει, δε μιλάμε για καμία παρέλαση. Ουσιαστικά η πλοκή περιστρέφεται γύρω από τρεις χαρακτήρες, τον ίδιο τον Δράκουλα, τη Νουρ και τον Γεντίκ. Χωρίς να αναφερθώ σε συγκεκριμένα γεγονότα και συμβάντα που ενδεχομένως θα προδώσουν κάτι, στερώντας σας έτσι την αναγνωστική απόλαυση του κόμικ, θα πω μόνο πως ενθουσιάστηκα με τον Τούρκο άρχοντα. Μην παρεξηγηθώ, μπάσταρδος του κερατά είναι, αλλά είναι ένας καλοσκιαγραφημένος μπάσταρδος. Κι αφού δεν έχω το παραμικρό παράπονο για τον Κόμη-έχω μια εμμονή με τους βρυκόλακες οπότε φανταστείτε πόσο λατρεύω τον συγκεκριμένο- πάει να πει πως υπήρξε ο δέοντας σεβασμός από τους συντελεστές.

Ετυμηγορία

Αξίζει τα λεφτά του και με το παραπάνω. Αν σας αρέσουν οι σκοτεινές ιστορίες, τα ιστορικά στοιχεία ή οι βρυκόλακες, τρέξτε. Δε θα χάσετε, σας το υπόσχομαι. Μοναδική ένσταση: ήθελα κι άλλο, δε μου έφτασαν οι 48 σελίδες (που αντιστοιχούν σε δύο τυπικά, μηνιαία κόμικ)! Δεν πειράζει, ο συμπαθέστατος συγγραφέας (είχα τη χαρά να τον γνωρίσω στο Comic Con της Θεσσαλονίκης στις αρχές του μήνα) με διαβεβαίωσε πως λογικά μέσα στον χρόνο θα κυκλοφορήσει το δεύτερο μέρος. Τι, δε σας το είπα; Πρόκειται για τριλογία, αφού τόσες είναι οι Νύφες. Και πάλι, για τον Δράκουλα λίγες είναι!

Σενάριο: Αβραάμ Κάουα
Σχέδιο: Γιάννης Ρουμπούλιας

48 Σελ. Μ/Α.
Σχήμα: 20.50 x 29.00 cm
ISBN: 978-618-5116-55-2
Εκδότης: Jemma Press

Κωνσταντινούπολη, 1622.
Η καρδιά της Οθωμανικής Αυτόκρατορίας χτυπά στους ρυθμούς του παιχνιδιού της εξουσίας που παίζεται στις σκιές των μιναρέδων, στους διαδρόμους και στους οντάδες των σαραγιών, στις όχθες του Βοσπόρου που ξεβράζουν τα πτώματα των χαμένων μιας παρτίδας.
Η Νουρ, μια οδαλίσκη στο χαρέμι ενός φιλόδοξου άρχοντα, βλέπει αυτό το θανάσιμο παιχνίδι να υφαίνεται γύρω της, ανίσχυρη να αντιδράσει, με τη δικιά της καρδιά να φλέγεται από τον πόθο να λευτερωθεί από τους δυνάστες και τη μοίρα της. Μα όλα αλλάζουν όταν ο αφέντης της συνάπτει μια επικίνδυνη συμμαχία με έναν ξένο με σκοτεινή όψη, που στο πέρασμά του σπέρνει θάνατο και χάος.

Με τα πτώματα να πληθαίνουν και την ίδια την Αυτοκρατορία να κλυδωνίζεται, η Νουρ διχάζεται ανάμεσα στο να σωπάσει ή να αναμειχθεί, και όταν τραβά πάνω της την προσοχή του δαιμονικού ξένου, βρίσκεται να διακινδυνεύει όχι μόνο τη ζωή της αλλά και την ίδια της την ψυχή.

Και αυτή είναι μόνο η αρχή μιας ιστορίας γεμάτης αίμα, έρωτα και τρόμο που ξεδιπλώνεται σε τρεις χώρες και ισάριθμους αιώνες.

Είναι η σκοτεινή, κρυφή ιστορία των τριών γυναικών που έγιναν οι Νύφες του Δράκουλα!

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά