Κριτική: “21 ιστορίες και το Κοράκι” του Edgar Allan Poe

by Βίκυ Τάσιου

ISBN13: 9789605663285
Εκδότης: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Χρονολογία Έκδοσης: Σεπτέμβριος 2013
Αριθμός σελίδων: 448
Μετάφραση: ΣΧΙΝΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Οπισθόφυλλο
Μια όσο γίνεται πληρέστερη εικόνα του πολυσύνθετου και πολυώνυμου πεζογραφικού έργου του Έντγκαρ Άλαν Πόε, του μεγάλου παρεξηγημένου των αμερικανικών γραμμάτων, παρέχει η παρούσα έκδοση. Πεζογραφήματα που εντάσσονται στις ενότητες: Τρόμος / Φανταστικό / Μυστήριο / Περιπέτεια / Επιστημονική φαντασία / Σάτιρα καθώς και το διάσημο ποίημα “Το κοράκι” συνθέτουν αυτή την ανθολογία, που συμπληρώνεται με κατατοπιστικές εισαγωγές στα περιεχόμενα έργα και εκτενείς σημειώσεις.

Κριτική

Σαν σήμερα το 1849 ο ποιητής του θανάτου, ο άρχοντας του μακάβριου και ο πατέρας της αστυνομικής λογοτεχνίας αφήνει την τελευταία του πνοή κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ο θάνατός του μέχρι και στις μέρες μας παραμένει μυστήριο. Μία αυτοκαταστροφική ιδιοφυΐα με σπάνια όμως διανοητική διαύγεια και αστείρευτη φαντασία θα περάσει στο πάνθεον της παγκόσμιας λογοτεχνίας, μία βασανισμένη ψυχή, μία καταραμένη ύπαρξη. Υπήρξε ένας από τους κύριους εκπροσώπους του αμερικανικού ρομαντισμού και το λογοτεχνικό του έργο είχε σημαντική επίδραση στην παγκόσμια λογοτεχνία

Ο Edgar Allan Poe υπήρξε στον καιρό του ο μεγάλος παρεξηγημένος των αμερικανικών γραμμάτων. Τα διηγήματα του επικρίθηκαν ως “αλλόκοτα” και “μακάβρια” και τα ποιήματά του ως “παιδικά αναγνώσματα”. Μέθυσο, διεστραμμένο, παρανοϊκό, ανήθικο, επικίνδυνο και ναρκομανή τον χαρακτήρισε στη νεκρολογία του ο άσπονδος φίλος του Ρούφους Γκρίζγουολντ. Παρ’ όλα αυτά, όμως, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την τεράστια επιρροή του στον κόσμο της λογοτεχνίας.

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο σε μία εξαιρετική συλλογή άψογης αισθητικής,με ανθολόγηση, μετάφραση και σημειώσεις από την Κατερίνα Σχινά μας παρουσιάζουν μερικά από τα σημαντικότερα έργα του Edgar Allan Poe. Ένα άλικο εξώφυλλο με ανάγλυφο τυπωμένο το γνωστό σε όλους κοράκι δεν θα μπορούσε να με αφήσει ασυγκίνητη.

Η εν λόγω συλλογή είναι χωρισμένη σε θεματικές ενότητες που αφορούν τον τρόμο, το φανταστικό,το μυστήριο, την περιπέτεια, την επιστημονική φαντασία, τη σάτιρα και στο τέλος παρατίθεται το γνωστό του ποίημα, “Το Κοράκι”.

Ο φόβος του θανάτου, η απώλεια , το οριστικό τέλος αλλά και ο πόνος άφησε το δικό του αποτύπωμα στη ζωή του και στην ιδιοσυγκρασία του μεταφέροντας τα στα έργα του. Ο θάνατος τον στιγμάτισε και έγινε για αυτόν αφορμή για έμπνευση. Το μακάβριο της πένας του είναι κάτι το οποίο δεν το συναντάς σε άλλον συγγραφέα. Ο τρόπος αλλά και το ύφος που διαπραγματεύεται το θάνατο είναι ασύλληπτος.

Έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί πάρα πολλά για τον Poe, για τη διάνοιά του, για την ευγλωττία του, για τη ρώμη της φαντασίας του. Έδωσε πνοή στο μακάβριο. Γέννησε την αστυνομική λογοτεχνία και μέσα από το ποίημα του “Το κοράκι” μίλησε για τη μοναξιά, για την τρέλα του θανάτου,για την παράνοια που δημιουργεί η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Ένα ποίημα βαθύ και συμβολικό, σπαραγμός για την αληθινή αγάπη. Μία ωδή στο θάνατο και στην απόγνωση. Οι εκδόσεις Μεταίχμιο, μέσα από αυτή την επιλογή των έργων του, αποτυπώνουν τη βασανιστική προσπάθεια του Poe να αναπληρώσει με όλα τα μέσα που διέθετε την την απόγνωση, τη μελαγχολία και το μαρτύριό του.

Δεν θα μακρηγορήσω αναφέροντας όλα τα διηγήματα της συλλογής. Θα αναφερθώ στο διήγημα το οποίο τον έκανε γνωστό και σε αυτά που συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία τρόμος.

Ο μαύρος γάτος

Μία ψυχολογική μελέτη της ενοχής μέσα από μία κλασική ιστορία φρίκης. Το αφήγημα δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1843 και πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι μία από τις πιο νοσηρές ιστορίες του για το πως είναι εφικτό κάποιος να οδηγηθεί σιγά σιγά στην τρέλα.

Μαρτυριάρα καρδιά

Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1843. Ένα ανατριχιαστικό και συναρπαστικό διήγημα όπου αποτελεί και αυτό μια μελέτη της ψυχολογίας της ενοχής, της τρέλας και της παράνοιας.

Το προσωπείο του κόκκινου θανάτου

Το διήγημα αυτό είναι το αγαπημένο μου και για μένα το κορυφαίο του. Μία γοτθική ιστορία βαριά από συμβολισμούς που αποτυπώνει την αναπόδραστη παρουσία του θανάτου στις ζωές των ανθρώπων. Αλληγορικό, κλειστοφοβικό, ζοφερό Τα επτά διαφορετικά χρωματισμένα δωμάτια του ανακτόρου αντιπροσωπεύουν τις επτά φάσεις της ζωής.

Βερενίκη

Η πιο βίαιη, τρομακτική και νοσηρή ιστορία του Poe. Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το Μάρτιο του 1835 και προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στους αναγνώστες εκείνης της εποχής. Ο ίδιος ο συγγραφέας αναγνωρίζει την αποτρόπαιη ατμόσφαιρα της Βερενίκης και παραδέχεται σε μία επιστολή του ότι το θέμα είναι πολύ φρικτό και αγγίζει τα όρια του κακού γούστου.

Το πηγάδι και το εκκρεμές

Μπλέκοντας ιστορικά με φανταστικά γεγονότα αποτυπώνει τη φρίκη της ισπανικής Ιεράς Εξέτασης μέσα από την αφήγηση ενός κρατουμένου.

Η πτώση του οίκου των Άσερ

Από τις γνωστότερες ιστορίες τρόμου του συγγραφέα αν και από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως εξαιρετικά νοσηρή. Ένα αφήγημα γοτθικής φρίκης. Σκοτεινή και άκρως μελαγχολική.

Για το τέλος άφησα την ιστορία “Χειρόγραφο σε μπουκάλι”. Αυτό ήταν το πρώτο αφήγημα που έκανε γνωστό το νεαρό συγγραφέα. Με αυτό κέρδισε ένα βραβείο 50 δολαρίων σε λογοτεχνικό διαγωνισμό. Το αφήγημα βασίζεται στο θρύλο του Ιπτάμενου Ολλανδού. Αν και πρώτη του ιστορία, ξεδιπλώνεται όλη η συγγραφική του δεινότητα. Ο λυρικός τρόπος με τον οποίο περιγράφεται ο ωκεανός σε αυτή την ιστορία σε γεμίζει με ζοφερή και υπερφυσική φρίκη. Τόσο όμως παράξενα γοητευτική που δεν γίνεται να μη θαυμάσεις το μεγαλείο της πένας του.

Η παρούσα ανθολογία αποτελεί πολύτιμη συλλογή για τους τους λάτρεις του Poe αλλά και για αυτούς που θέλουν να συστηθούν με την πεζογραφία του αλλά και με τα ποιήματά του. Ένα μαγικό ταξίδι μέσα από μια εξαιρετική μετάφραση.

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα., συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά