Ο Εξορκισμός της Anneliese Michel

by Κωνσταντίνος Σαρέλλης

Μάχη δαιμόνων

Θεοί και δαίμονες, τέρατα και πνεύματα, αποτελούν κάποια από τα σημαντικά υλικά για τη σύσταση ενός υγιούς πολιτισμού. Η αιώνια μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό συναντάται σε όλες τις θρησκείες του κόσμου. Η ανθρωπότητα αποτελεί το μήλον της έριδος γι’αυτές τις κυρίαρχες δυνάμεις, με κάποιους πιστούς να συντάσσονται στο ένα ή το άλλο πλευρό. Καθώς το Καλό διέπει την αρμονία και την ειρήνη στην ανθρωπότητα, το Κακό έρχεται να σπείρει τη διχόνοια και την αταξία. Έτσι, λοιπόν, και οι δυνάμεις που συμμαχούν με το Κακό προσπαθούν να διαταράξουν την ισορροπία στην ανθρωπότητα με απώτερο σκοπό να υποτάξουν το Καλό αλλά και την ανθρωπότητα.

Αυτή η μάχη, λοιπόν, συναντάται και στην ιστορία της νεαρής Anneliese Michel, που έμελλε να γίνει η πέτρα του σκανδάλου ανάμεσα στο Καλό και το Κακό. Η Anneliese γεννήθηκε στο Leiblfing της Βαυαρίας το 1952. Μεγάλωσε μέσα σ’ ένα αρκετά θρησκευόμενο χριστιανικό περιβάλλον και από μικρή ηλικία είχε δείξει και εκείνη την αγάπη της για τις θρησκευτικές αρχές και τα διδάγματα του χριστιανισμού. Αφιέρωνε αρκετές ώρες στο να προσεύχεται για τους παραστρατημένους ναρκομανείς που συναντούσε στην πόλη της, επισκεπτόταν την αρκετά συχνά την εκκλησία και, γενικά, αποτελούσε μια παραδειγματική μορφή ενός θεοσεβούμενου και συμπονετικού ανθρώπου.

Οικογενειακή φωτογραφία της οικογένειας Michel. Η Anneliese επάνω αριστερά.

Όλα θα άλλαζαν το 1968, όπου σε ηλικία μόλις 16 ετών, η νεαρή Anneliese υπέστη το πρώτο της επιληπτικό επεισόδιο. Έπειτα ακολούθησαν και άλλα, με αποτέλεσμα η μικρή Anneliese να επισκεφθεί το νοσοκομείο. Η πρώτη διάγνωση ήταν Επιληψία Κροταφικού Λοβού και αμέσως χορηγήθηκαν τα απαραίτητα φάρμακα. Το 1970, όμως, η νεαρή άρχισε να παραπονιέται πως βλέπει τρομακτικά (γερ. fratzen) πρόσωπα.

Το 1973, η νεαρή Anneliese αποφοίτησε από το λύκειο και ξεκίνησε την φοίτησή της στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Γερμανίας, στο Wurzburg. Οι συμφοιτητές της διέκριναν μια αρκετά θεοσεβούμενη κοπέλα, η οποία περνούσε αρκετό από τον χρόνο της προσευχόμενη στα εικονίσματα που είχε στο δωμάτιό της.

Δυστυχώς, πίσω από το πέπλο αυτού του εσωστρεφή ατόμου κρυβόταν μια πραγματικά τρομακτική ζωή. Η απομόνωση και οι συνεχείς προσευχές της Anneliese οφείλονταν στο γεγονός ότι διακατεχόταν συνεχώς από τρομακτικές “παραισθήσεις”. Δαίμονες, συνεχώς της έλεγαν ότι θα σαπίσει στην κόλαση, κυρίως την ώρα της προσευχής της. Ακόμη, απέκτησε μια απέχθεια ως προς τα χριστιανικά αντικείμενα, τους σταυρούς, τα εικονίσματα και τα είδωλα.

Σε αυτό το σημείο, πλέον, οι γονείς της Anneliese είχαν πειστεί πως η κόρη τους είχε δαιμονιστεί. Παρά τη φαρμακευτική αγωγή που έπαιρνε ανελλιπώς, τα συμπτώματα της χειροτέρευαν ολοένα και περισσότερο. Έτσι, λοιπόν, η Anneliese υποβλήθηκε στον πρώτο της εξορκισμό, τ’ αποτελέσματα του όποιου ήταν αποκαρδιωτικά. Αμέσως μετά ακολούθησε μια δεύτερη τελετή, όπου η νεαρή ξεκίνησε να τρώει έντομα, ν’ αυτοτραυματίζεται, να πίνει τα ούρα της και, τέλος, να καταστρέφει όλα τα χριστιανικά αντικείμενα στο σπίτι. Το 1975, η νεαρή Anneliese υποβλήθηκε σε τρίτο εξορκισμό από τον ιερά της ενορίας, Ernst Alt, και έναν πρώην ιεραπόστολο ονόματι Arnold Renz. Εκείνη την ημέρα κατάφεραν να ξεφορτωθούν όλους τους δαίμονες που κατείχαν το σώμα της Anneliese, εκτός από έναν. Την επόμενη ημέρα, οι δαίμονες επέστρεψαν ξανά και το μαρτύριο ξεκίνησε πάλι από την αρχή. Το σώμα της Anneliese κατέχονταν από 6 ή και περισσότερους δαίμονες. Ανάμεσά τους υπήρχαν γνωστά ονόματα, όπως ο Εωσφόρος, ο Ιούδας Ισκαριώτης, ο Νέρων, ο Κάιν, ο Χίτλερ και ένας αφορισμένος φραγκισκανός ιερέας του 16ου αιώνα, ο Fleischmann.

Κατά τη διάρκεια του εξορκισμού, η Anneliese κρατείται από τη μητέρα της.

Τον Ιούλιο του 1975, η δυστυχή Anneliese ξεκίνησε να βλέπει οράματα με την Παναγία. Σ’ ένα περιστατικό, μάλιστα, καθώς πήγαινε περίπατο με τον φίλο της, έπεσε στα γόνατα και ξεκίνησε να προσεύχεται, λες και η Παναγία εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά της. Μετά από 2 μήνες ηρεμίας, η Annaliese είχε μια τελευταία επίσκεψη η οποία της προσέφερε την επιλογή είτε να απαλλαγεί από τους δαίμονες της μια και καλή είτε να παραμείνει δαιμονισμένη, έτσι ώστε να μάθει όλος ο κόσμος για την ύπαρξη κακών δυνάμεων και την επιρροή τους επάνω μας.

Η Anneliese δέχτηκε να παραμείνει δαιμονισμένη και έτσι στις 1 Ιουλίου του 1976, ξεψύχησε από ακραίο υποσιτισμό και αφυδάτωση.

Μετά από 67 εξορκισμούς, η Anneliese έφτασε να ζυγίζει 30 κιλά.

Ο τραγικός επίλογος

Η τραγική ιστορία της Anneliese Michel έμελλε να γίνει πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες της εποχής. Οι αρχές προέβησαν σε καταδίωξη των γονέων της ατυχής νεαρής αλλά και των ιερέων. Στο δικαστήριο, ο οποιοδήποτε ισχυρισμός περί δαιμονισμού και κακών δυνάμεων παραμερίστηκε. Οι σοβαρές κατηγορίες της ανθρωποκτονίας αλλά και εξαναγκαστικού εξορκισμού καταλογίστηκαν τόσο στους γονείς όσο και στον ιερέα. Εν τέλει, γονείς και ιερέας καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 6 μηνών και 3 χρόνων υπό δικαστική επιτήρηση. Το δικαστήριο, συνάμα με την γνώμη ειδικών ιατρών και ψυχιάτρων, απεφάνθη πως η νεαρή έπασχε από Σχιζοειδής Επιληπτική Ψύχωση και ότι η βαθιά της πίστη την επηρέασε τόσο στον ψυχισμό της που ανέπτυξε μια τάση Δαιμονομανίας. Με το πέρας των 2 χρόνων, οι γονείς ζήτησαν την εκταφή της νεαρής για τον λόγω ότι είχε θαφτεί γρήγορα και χωρίς μια σωστή νεκρώσιμη τελετή. Φήμες λένε πως τα οστά της νεαρής ήταν σε άθλια κατάσταση, αλλά κανένας δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει.

Αυτή ήταν η τραγική ιστορία της νεαρής Anneliese Michel, μιας χαρισματικής και γενναιόδωρης κοπέλας που έμελλε να γίνει διάσημη όχι για την καλοσύνη της, αλλά για το μαρτύριό της – ένα μαρτύριο που ενέπνευσε τις ταινίες “ο Εξορκισμός της Emily Rose” και “Requiem“.

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά