Συνέντευξη με την φωτογράφο Δέσποινα Κιτίδου

by Ιλέην Ρήγα

Γνώρισα την δουλειά της Δέσποινας Κιτίδου μέσω ενός κοινού μας φίλου και εντυπωσιάστηκα από την ατμόσφαιρα που καταφέρνει να απαθανατίσει σε λήψεις που μοιάζουν σαν σκηνικά από διαστρεβλωμένα παραμύθια και περιοχές από όπου πέρασε η Αποκάλυψη. Σήμερα, την φιλοξενούμε και μιλάμε για την ίδια, αλλά και την τέχνη της φωτογραφίας.

1) Πώς πυροδοτήθηκε η αγάπη σου για την φωτογραφία και τι σπουδές ακολούθησες για να γίνεις επαγγελματίας φωτογράφος;

Από την εφηβεία μου είχα τον μικρόβιο αλλά τον πρώτο μου επαγγελματικό εξοπλισμό τον απέκτησα το 2009 όπου και μπήκα δυναμικά στο χώρο. Στην αρχή ξεκίνησα ως αυτοδίδακτη και δούλευα με διάφορα τοπικά φωτογραφεία σε γάμους και βαπτίσεις αλλά δεν έμεινα εκεί. Αργότερα παρακολούθησα σεμινάρια από διάφορους επώνυμους φωτογράφους και ακολούθησα σπουδές εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου.

2) Τι εξοπλισμό χρησιμοποιείς και πώς τον έχεις επιλέξει;

Χρησιμοποιώ κυρίως ψηφιακά σώματα dslr με εναλλασσόμενους φακούς διαφόρων εστιακών αποστάσεων. Και σπανιότερα πλέον χρησιμοποιώ και αναλογικά σώματα slr για αποτύπωση σε φιλμ. Η επιλογή του εξοπλισμού γίνεται καθαρά για θέμα εργονομίας και γούστου.

3) Πόσο σημαντική είναι η διαδικασία της επεξεργασίας αφότου τραβηχτεί η φωτογραφία και ποιες είναι οι δικές σου αγαπημένες τεχνικές;

Η διαδικασία της επεξεργασίας σαφώς και είναι σημαντική ώστε να τονίσει κάποια σημεία και να διορθώσει κάποιες μικρές ατέλειες. Το σημαντικότερο στην φωτογραφία είναι το κλικ. Αν το κλικ δεν είναι σωστό, η επεξεργασία είναι άχρηστη. Η τεχνική για τον κάθε φωτογράφο είναι ξεχωριστή. Βλέπεις εκείνη την ώρα, εκτιμάς καταστάσεις, συνθήκες και γράφεις το φως. Είναι καθαρά θέμα αντίληψης και φαντασίας.

4) Τι εύχεσαι να ήξερες όταν πρωτοξεκινούσες να ασχολείσαι με την τέχνη της φωτογραφίας;

Ως τώρα δεν θα άλλαζα κάτι γιατί τα μελετάω από πριν τα κάδρα μου. Και σε γενικές γραμμές προσπαθώ να μην ξεφεύγω από τους φωτογραφικούς κανόνες.

5) Έχεις κάνει αρκετές εκθέσεις και projects. Ποια δουλειά σου είναι η πιο αγαπημένη σου και γιατί;

Όλες οι δουλειές μου είναι αγαπημένες όπως ένας γονιός δεν ξεχωρίζει τα παιδιά του έτσι και εγώ. Κάθε κάδρο είναι μια ξεχωριστή στιγμή με την δικιά της ιστορία.

6) Ποιος φωτογράφος είναι ο αγαπημένος σου και από πού αντλείς έμπνευση και ιδέες;

Αγαπημένος φωτογράφος είναι ο Ansel Adams αλλά οι ιδέες και η έμπνευση τις αντλώ από την φαντασία μου και τα αντικείμενα που βλέπω μπροστά μου.

7) Αν σου ζητούσαν να πεις μια ιστορία μέσα από φωτογραφίες σου, τι σκηνικό θα τραβούσες και τι είδους ιστορία θα γεννιόταν;

Θα έδινα βάση στο μυστήριο και η ιστορία που θα γεννιόταν θα ήταν σίγουρα τρόμου…

8) Διάλεξέ μου την πιο αγαπημένη σου φωτογραφία και πες μου την ιστορία που κρύβει πίσω της.

Και εδώ μυστήριο… Το κάδρο βγάζει άλλο συναίσθημα σε μένα που το βλέπω και το δημιουργώ. Άλλο συναίσθημα στον απλό θεατή, αλλά και πόνο ίσως για αυτούς ή αυτά που κρεμόντουσαν από αυτούς τους γάντζους …

9) Τι σε παρακινεί (οικονομικά, πολιτικά, συναισθηματικά, πνευματικά) να συνεχίσεις να τραβάς φωτογραφίες;

Το συναίσθημα και το πάθος θα έλεγα. Κατά κύριο λόγο. Όλα από εκεί ξεκινούν και ακολουθούν τα υπόλοιπα.

10) Τι θα συμβούλευες όσους θέλουν να ασχοληθούν με αυτή την τέχνη;

Να μη διστάζουν να πειραματίζονται με διάφορα είδη και να μην απογοητεύονται. Ο χρόνος, η πείρα και η επιμονή φέρνουν την επιτυχία.

Βιογραφικό
Γεννήθηκα στην Κατερίνη το 1982. Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την φωτογραφία από το 2009 με πολύ πάθος,υπομονή και επιμονή. Αγαπώ τα παλιά κτήρια,αντικείμενα και γενικά ότι σχετίζεται με την εγκατάλειψη. Μου αρέσει το σκοτάδι γιατί πιστεύω ότι ανακαλύπτεις τον εαυτό σου, τα όρια σου και εκεί είναι η μαγεία.Όλες οι εικόνες είναι ένα μέρος του εαυτού μου…

Επισκεφτείτε το blog της Δέσποινας Κιτίδου και δείτε την δουλειά της: DES K PHOTOGRAPHY.

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά