Το αίνιγμα του Πόου & του Μπόρχες | 3 συναντήσεις

by Nyctophilia

Ομοιότητες και διαφορές στην δομή των διηγημάτων τους

Παρόλο που αινίγματα υπήρχαν και σε πολύ παλιότερα λογοτεχνικά κείμενα – ακόμα και ο Οιδίποδας χρειάστηκε να λύσει ένα – η λογοτεχνία που έχει ως κύριο αντικείμενο την επίλυση ενός αινίγματος, και η οποία συχνά αναφέρεται ως “αστυνομική”, θεωρείται πως αρχίζει με το διήγημα “Οι φόνοι της οδού Μόργκ”, του Ε.Α. Πόου. Σημαντικοί συγγραφείς του 20ου αιώνα έγραψαν επίσης έργα με αινίγματα – ανάμεσα τους ο Πεσσόα, και ο Μπόρχες.

Τα διηγήματα του Μπόρχες, που θα εξετάσουμε στο πρόγραμμα, διατηρούν ομοιότητες με ορισμένα κείμενα του Πόου, όμως εμφανίζουν και ξεκάθαρες διαφορές. Ο Θάνατος και η Πυξίδα, ο Αμπενχακίμ Ελ Μποχαρί (νεκρός στον λαβύρινθο του), Δύο Βασιλιάδες και δύο Λαβύρινθοι, είναι μερικά από τα έργα που θα παρουσιαστούν. Επιπρόσθετα, θα αντλήσουμε υλικό από τα δοκίμια του του Μπόρχες με θέμα τον Πόου.

Όσον αφορά τον ίδιο τον Πόου, η βάση για την παρουσίαση μας θα είναι τα έργα Ο Άνθρωπος του Πλήθους, Η Σφίγγα, Ο Άνθρωπος που όσα είχε να δώσει τα έδωσε, και Οι φόνοι της Οδού Μόργκ. Τόσο ο Πόου, όσο και ο Μπόρχες, ήταν λογοτέχνες με ιδιαίτερη διανοητική δύναμη – όμως η τακτική που ακολουθούν, τόσο στην δημιουργία όσο και στην ακόλουθη πορεία προς την λύση των αινιγμάτων, είναι πολύ διαφορετική, και παραπέμπει στις σημαντικές διαφορές που είχαν ως προσωπικότητες.

ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ:

Εισαγωγή (Η λογοτεχνία των αινιγμάτων – διαφορά ανάμεσα στο “αστυνομικό” διήγημα και στα αινίγματα.
Εξέταση του διηγήματος του Πόου, “Η Σφίγγα”, και αντιπαραβολή με την “αστυνομική” λογοτεχνία).
Ο λαβύρινθος στον Πόου, και ο λαβύρινθος στον Μπόρχες. Τι είναι ένας λαβύρινθος στην λογοτεχνία; (με αναφορά σε διηγήματα, όπως τους Δύο Βασιλιάδες και τους δύο Λαβυρίνθους, τον Αμπενχακίμ Ελ Μποχαρί, τους φόνους της οδού Μόργκ).
Γιατί το αίνιγμα είναι κάτι που μπορεί να δώσει ζωή σε ένα λογοτεχνικό κείμενο;
Εξέταση της θεωρίας του Πόου για την δομή ενός διηγήματος, και εκείνης του Μπόρχες (αναφορές σε δοκίμια για τον Πόου, σε βιογραφικό υλικό για τον Πόου, και στην εμμονή του Μπόρχες με την έννοια του Λαβυρίνθου).

Εισηγητής: Κυριάκος Χαλκόπουλος
Το συνολικό κόστος του σεμιναρίου θα είναι 15,00

Δηλώσεις συμμετοχής, στο 2313078962, στο info@kipos-seminaria.gr ή στη φόρμα στο: https://bit.ly/2GWmawG

Βρείτε το event και στο Facebook.

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά