10 Ταφικές Παραδόσεις Σε Διάσημους Τάφους

by Άρτεμις Τουλή

Είτε πρόκειται στο να αφήσει κάποιος τραπουλόχαρτα ή σφαίρες, ή το να κάνει μια πρόποση πίνοντας ένα κονιάκ, υπάρχει μια ποικιλία παραδοσιακών τρόπων για να αποτίσεις φόρο τιμής σε διάσημους τάφους.

1. OSCAR WILDE

Tomb_of_Oscar_Wilde,_Père_Lachaise_cemetery,_Paris,_France

Ο Oscar Wilde είναι γνωστός για μια ποικιλία «υποτίθεται» δηλώσεων από το νεκροκρέβατο του, σύμφωνα με το περίφημο πνεύμα του, το πιο γνωστό από τα οποία πάει κάπως έτσι: « Αυτή η ταπετσαρία και εγώ αγωνιζόμαστε σε μια μονομαχία μέχρι θανάτου. Είτε θα φύγει αυτή, είτε εγώ … » (ο Wilde θα μπορούσε να το έχει πει, αλλά όχι στο νεκροκρέβατό του.)

Μετά το θάνατο του γνωστού σκανδαλώδη ποιητή το 1900, ο τάφος του έγινε σχεδόν τόσο γνωστός όπως και εκείνος ήταν. Ο Wilde αρχικά είχε ταφεί στο Νεκροταφείο Bagneux νοτιοδυτικά του Παρισιού, αλλά αργότερα έγινε εκταφή και μεταφέρθηκε στο διάσημο παρισινό κοιμητήριο Père Lachaise. Το 1914, ο τάφος είχε κοσμηθεί με ένα γιγαντιαίο τυποποιημένο άγγελο σκαλισμένο από τον γλύπτη Jacob Epstein. Ο μύθος λέει ότι το γλυπτό αρχικά είχε έρθει πλήρης, με τεράστια γεννητικά όργανα. Ο συντηρητής διέταξε να αφαιρεθούν και τα χρησιμοποίησε ως χαρτοστάτη στο γραφείο του.

Για τουλάχιστον μια δεκαετία, οι επισκέπτες έδειχναν τον θαυμασμό τους για τον Wilde, καλύπτοντας τον τάφο του με φιλιά από κραγιόν, παρά την απειλή του προστίμου για την καταστροφή ενός ιστορικού μνημείου. Το 2011, οι αρχές στο Père Lachaise εγκατέστησαν ένα προστατευτικό γυάλινο φράγμα που εμποδίζει ένα τέτοιο κοντινό και προσωπικό αφιέρωμα.

2. JEAN PAUL SARTRE και SIMONE DE BEAUVOIR

3622273054_5a46ab5cbf_b

Ο τάφος του Jean Paul Sartre και της Simone De Beauvoir στο νεκροταφείο του Montparnasse στο Παρίσι είναι μερικές φορές καλύπτεται επίσης με φιλιά από κραγιόν, αλλά μερικοί θαυμαστές έχουν αφήσει μια μοναδική προσφορά: τα εισιτήρια του μετρό. Οι λόγοι είναι κάπως ασαφής. Μερικοί λένε ότι σχετίζεται με μια ομάδα Γάλλων Μαοϊκών στο ότι ο Sartre έδωσε δωρεάν εισιτήρια του μετρό κατά τη διάρκεια μιας πορείας κατά των ναύλων το 1960, ενώ άλλοι υποθέτουν ότι είναι συνδεδεμένο με τις ταραχές στην Boulevard Voltaire, στην οποία οι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να μπουν σε ένα κλειστό σταθμό του μετρό. Ορισμένοι οπαδοί αφήνουν, επίσης, εισιτήρια του μετρό στον τάφο του Serge Gainsbourg, σαν ένα αφιέρωμα στο τραγούδι του «Le Poinçonneur des Lilas» ( Ο ακυρωτής εισιτηρίων του Lilas»).

 

3. FREDERICK THE GREAT

df7695ef-b36d-4ae8-864c-5f6daaff522e_l

Ο Φρειδερίκος ο Μέγας ζήτησε μια απλή ταφή στη βεράντα του καλοκαιρινού παλατιού του στο Πότσνταμ, δίπλα στο χώρο ταφής των αγαπημένων λαγωνικών του, γράφοντας: «Έχω ζήσει ως φιλόσοφος και επιθυμώ να ταφώ ως τέτοιος, χωρίς υπερβολές, χωρίς επίσημη λαμπρότητα ή παρέλαση.» Αλλά ο διάδοχός του, ο Φρειδερίκος Γουλιέλμος ο Β‘, έθαψε τον πρώην Πρώσο βασιλιά στην Εκκλησία της Φρουράς στο Πότσνταμ, τον οποίο θεώρησε ως πιο κατάλληλο χώρο ανάπαυσης. Ο Φρειδερίκος ο Μέγας δεν αναπαυθεί εν ειρήνη, ωστόσο, ο Χίτλερ ξέθαψε το φέρετρό του και το έκρυψε σε ένα αλατωρυχείο. Μετά από αρκετές εκταφές, δεν ήταν παρά το 1991 που ο Φρειδερίκος ο Μέγας ικανοποίησε την επιθυμία του, χάρη στον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ. Σήμερα, οι καλοθελητές αφήνουν πατάτες στον τάφο του, γιατί ήταν γνωστός για την ενθάρρυνση της καλλιέργειας των συγκεκριμένων φυτών. Ο βασιλιάς είχε εκδώσει 15 αποφάσεις σχετικά με τις πατάτες, προσπαθώντας να ξεπεράσει τους πολιτιστικούς φραγμούς στη χρήση τους.

 

4. WYATT EARP

COLMA, CA 990105 - Grave of Wyatt Earp and his wife, Josephine Marcus Earp, at Hills of Eternity Cemetery, Colma, CA.

COLMA, CA 990105 – Grave of Wyatt Earp and his wife, Josephine Marcus Earp, at Hills of Eternity Cemetery, Colma, CA.

Η Colma της Καλιφόρνια είναι κατοικία για πολύ περισσότερους νεκρούς ανθρώπους παρά ζωντανούς. Είναι εκεί όπου μεταφέρθηκαν οι περισσότεροι νεκροί από το Σαν Φρανσίσκο όταν η αγορά ακινήτων εκεί έγινε πάρα πολύ ακριβή για τα νεκροταφεία. Ο Wyatt Earp είναι ο πιο διάσημος κάτοικος, ανάμεσα στους ζωντανούς και τους νεκρούς της πόλης. Οι στάχτες του αναπαύονται στο Hills of Eternity Memorial Park, ένα εβραϊκό νεκροταφείο (ο Earp δεν ήταν Εβραίος, αλλά η σύζυγός του ήταν). Σύμφωνα με τον συγγραφέα νεκροταφείων και blogger Loren Rhoads, οι άνθρωποι συχνά αφήνουν σφαίρες στον τάφο του (μεταξύ άλλων αντικειμένων) στη μνήμη του τρόπου με τον οποίο κερδήθηκε η Άγρια Δύση .

 

5. HARRY HOUDINI

IMG_4241

Ο τάφος του μεγάλου μάγου σε μια εγκαταλελειμμένη γωνιά του Machpelah Cemetery στο Queens (μέρος της τεράστιας ζώνης νεκροταφείων Brooklyn – Queens ) συνδέεται με πολλές παραδόσεις. Ένα από τα πρώτα είναι η Τελετή Broken Wand, που εκτελείται από τα μέλη του Συλλόγου των αμερικανικών Μάγων, όταν ένα μέλος πεθαίνει. Η πρώτη τέτοια τελετή πραγματοποιήθηκε στον τάφο του Houdini το 1926, τη χρονιά του θανάτου του, και επαναλαμβάνεται στην επέτειο του θανάτου του κάθε χρόνο. (Τα μεγάλα πλήθη που παρακολουθούσαν την τελετή κατά τα επόμενα χρόνια ανάγκασαν σε μια μετακίνηση από την ημερομηνία του θανάτου Χουντίνι, η οποία είναι επίσης μέσα στο Halloween, στον Νοέμβριο.) Σήμερα, οι άνθρωποι αφήνουν μια ποικιλία από προσφορές στον τάφο του Χουντίνι, συχνά συμπεριλαμβανομένων και τραπουλόχαρτων, σαν αναφορά στα κλασσικά εργαλεία εργασίας ενός μάγου.

 

6. MARIE LAVEAU

laveau grave

Η διάσημη «Voodoo Queen» Marie Laveau είναι θαμμένη στο παλαιότερο και πιο διάσημο νεκροταφείο στην Νέα Ορλεάνη, το St. Louis Cemetery No. 1 – ή τουλάχιστον αυτή λέγεται πως είναι η τοποθεσία ταφής της, καθώς υπάρχουν ενστάσεις ως προς το πραγματικό σημείο ταφής της. Για χρόνια, οι επισκέπτες ελπίζοντας να κερδίσουν υπερφυσικές δυνάμεις με την βοήθεια της Marie, σχημάτιζαν τρία μεγάλα X στο μαυσωλείο της. Μερικοί χτυπούν επίσης τρεις φορές στην κρύπτη της ως αίτημα για τη βοήθειά της. Ωστόσο, μια αποκατάσταση το 2014 του τάφου της αφαίρεσε τα Χ και υπάρχει ένα σημαντικό πρόστιμο τώρα για όποιον γράφει πάνω στον τάφο της.

 

7. SERGEI DIAGHILEV

Grave of Diaghilev

Ο Sergei Diaghilev, ιδρυτής της χορευτικής ομάδας Ballets Russes, με τεράστια επιρροή, είναι θαμμένος στην Ιταλία στο νησί του San Michele (μερικές φορές ονομάζεται το «Νησί των Νεκρών» της Βενετίας ). Σύμφωνα με τον Rhoads, υπάρχει μια παράδοση όπου αφήνονται παπούτσια μπαλέτου στον τάφο του.

 

8. VICTOR NOIR

be53959ea6eaf03471397592e5104ea6

Ο τάφος του Victor Noir στο Père Lachaise παρουσιάζει μια από τις πιο λάγνες παραδόσεις νεκροταφείου. Ο Noir ήταν ένας δημοσιογράφος ο οποίος πέθανε το 1870 σε μια μονομαχία, και αργότερα έγινε ένας ήρωας για τους αντιπάλους του Ναπολέοντα Γ ‘. Αλλά η ιστορία της ζωής του έχει φαινομενικά μικρή σχέση με την παράδοση που εφευρέθηκε από έναν ξεναγό στη δεκαετία του 1970, ο οποίος είπε ότι το τρίψιμο ανάμεσα στο παντελόνι του αγάλματος εις μνήμην του Noir θα φέρει τύχη στην αγάπη. Οι τουρίστες είπαν επίσης να φιλούν τα χείλη του Noir, καθώς και να αφήνουν λουλούδια στο καπέλο του. Για δεκαετίες οι τουρίστες έχουν κάνει το ίδιο πράγμα, παρόλο που το 2004, οι αρχές έστησαν έναν φράχτη γύρω από το άγαλμα και ένα σήμα που απαγορεύει τα «άσεμνα τριψίματα.»

 

9. EDGAR ALLAN POE

82c4115c840474ba76054ec3c315dfe0

Καμιά λίστα διάσημων ταφικών παραδόσεων δεν θα ήταν πλήρης χωρίς μια αναφορά στις προπόσεις προς τον Poe. Τουλάχιστον από το 1940, μια μυστηριώδης φιγούρα μπαίνει κρυφά στο νεκροταφείο Westminster Presbyterian Church, όπου είναι θαμμένος ο Poe , πάει στον τόπο του αρχικού τάφου του, χύνει μια πρόποση κονιάκ, και αφήνει τρία κόκκινα τριαντάφυλλα. Η ταυτότητα του ατόμου που κάνει προπόσεις στον Poe είναι ένα μυστήριο, αν και ένας 92χρονος εμφανίστηκε το 2007 και ισχυρίστηκε ότι είναι αυτός. Η τελευταία επιβεβαιωμένη επίσκεψη του ήταν το 2009, αν και η Historical Society του Μέριλαντ συνεργάζεται τώρα με την Poe Baltimore και τα Westminster Burying Grounds για να κάνουν έναν διαγωνισμό για να βρουν τον επόμενο.

 

10. ELVIS PRESLEY

Elvis-grave-meditation-garden

Για τους πραγματικά αφοσιωμένους οπαδούς του Elvis, το highlight της χρονιάς είναι η «Εβδομάδα Θανάτου» – επτά ημέρες εορτασμών που καταλήγουν στην επέτειο του θανάτου του Έλβις (η Elvis Presley Enterprises προτιμά τον όρο «Εβδομάδα Elvis»). Μετά από συναυλίες, εκθέσεις τέχνης, και φιλανθρωπικούς αγώνες, η εβδομάδα κορυφώνεται με μια πομπή υπό το φως των κεριών που ξεκινάει το σούρουπο στις 15 Αυγούστου, μια ημέρα πριν από την επέτειο του θανάτου του Έλβις. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που μεταφέρουν αναμμένα κεριά ανεβαίνουν στο λόφο της Graceland, όπου ο καθένας περνάει μερικές στιγμές μπροστά από τον τάφο του Elvis κοντά στην πισίνα. Η διαδικασία συνεχίζεται όλη τη νύχτα και λέγεται ότι καμία άλλη εκδήλωση δεν συγκεντρώνει τόσο πολλούς Αμερικάνους σε πένθος κάθε χρόνο.

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά