James Whale: Ο σκηνοθέτης του κλασικού Frankenstein

by Φεβρωνία Κουτελίδα

Τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος θρύλος σε αυτό που αγαπάει; Ταλέντο, επιμονή και δουλειά θα έλεγα. Στον τρόμο και στην φαντασία είμαστε τυχεροί που έχουμε τόσους προπάτορες που δίδαξαν τον δρόμο και έδωσαν έμπνευση σε πολλούς μεταγενέστερους καλλιτέχνες. Ως έκαστος στο είδος του, λοιπόν, έτσι και ο James Whale, ήταν από τους μεγαλύτερους και κλασσικούς σκηνοθέτες του τρόμου, με αρκετές ταινίες στο ιστορικό του. Αποδείχτηκε ικανός να κουβαλήσει στους ώμους του το βαρύ όνομα του Frankenstein και να το μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη με απόλυτη επιτυχία, χωρίς να τρίζουν τα κόκαλα της Mary Shelley.

Επειδή ο Ιούνιος είναι Pride Month κι ο Whale ήταν ένας άνθρωπος που έζησε ενάντια στην άποψη μιας κοινωνίας που δεν αποδεχόταν και δεν καταλάβαινε την διαφορετική φύση του κάθε ανθρώπου, αξίζει να γίνει ένα αφιέρωμα τόσο στον ίδιο όσο και στο έργο του.

Βιογραφία

James Whale

Γεννήθηκες στις 22 Ιουλίου του 1889 στην Αγγλία. Η μητέρα του, Sarah, ήτανε νοσοκόμα και ο πατέρας του, William, δούλευε στα καμίνια. Από τα σχολικά του χρόνια κατάλαβε ότι είχε κλίση στις τέχνες και θέλησε να σπουδάσει πάνω σε αυτές. Στην εφηβεία του αναγκάστηκε να αφήσει το σχολείο στο οποίο φοιτούσε για να μπορέσει να δουλέψει και να βοηθήσει την οικογένειά του στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν. Εργάστηκε ως τσαγκάρης, ενώ αργότερα χρησιμοποίησε το καλλιτεχνικό του ταλέντο για να βγάλει μερικά χρήματα και να πληρώσει τα έξοδα της σχολής καλών τεχνών του Dudley. Στον 1ο παγκόσμιο πόλεμο κατατάχτηκε στον βρετανικό στρατό και δούλεψε στα γραφεία. Το 1917 οι Γερμανοί τον έπιασαν αιχμάλωτο και κατά την διάρκεια της αιχμαλωσίας του είδε πως το δράμα τον ελκύει περισσότερο.

Μετά από αυτές τις συγκυρίες της ζωής του κατόρθωσε να ασχοληθεί με το θέατρο και  έφτασε σιγά σιγά και στο Hollywood. Δεν ντράπηκε να δηλώσει και να ζήσει με την ιδιότητα του ομοφυλόφιλου παρά τις αντιδράσεις που δεχόταν. Εκείνα τα χρόνια ακόμα και στο Hollywood δεν είχες την ελευθερία να εκφραστείς για τις προτιμήσεις σου, αλλά ο Whale το κατάφερε και με περίσσιο θάρρος. Ο David Lewis, που ήτανε παραγωγός ταινιών, αποτέλεσε τον σύντροφό του για 22 χρόνια και το πιο έμπιστό του άτομο.

Το έργο του

James Whale

Ο Colin Clive ως Henry Frankenstein

Μερικές λεπτομέρειες σχετικά με την πιο γνωστή του ταινία Frankenstein (1931). Ο Whale ως σκηνοθέτης ήτανε εκείνος που διάλεγε τους ηθοποιούς που θα ενσάρκωναν τους ρόλους των ταινιών. Διάλεγε εκείνους που πίστευε πως θα ταίριαζαν πιο πολύ. Ο Colin Clive ήταν εκείνος που έφερε πρώτον, αλλά είχε και έναν ακόμη ηθοποιό στο μυαλό του, τον Boris Karloff, για τον οποίο ανέφερε αργότερα: “Το πρόσωπό του με γοητεύει. Έκανα σχέδια με το κεφάλι του και πρόσθετα έντονες, κοκάλινες γωνίες εκεί όπου φανταζόμουν πως είχαν ενωθεί τα κόκαλα”.

Τελικά διάλεξε τον Karloff για τον ρόλο του τέρατος και ο Clive έπαιξε τον Δρ. Frankenstein. Ωστόσο αναφορές έγιναν και από τον ιστορικό κινηματογράφου, Gregory Mank, πως ζήλευε τον Karloff και την ερμηνεία του γιατί όλη η προσοχή ήταν στραμμένη πάνω του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τον ταλαιπωρεί στα γυρίσματα και να του τα κάνει αβάσταχτα. Αξιοσημείωτο είναι και πως στους τίτλους της σειράς στο όνομα του ηθοποιού του τέρατος υπάρχει ερωτηματικό. Αν και λογικά αυτό θα το κράτησε για το μυστήριο που εκπνέει το τέρας στο όλο θέμα.

James Whale

Boris Karloff ως το Τέρας

Η συνέχεια της ταινίας Bride of Frankenstein (1935) αναμενόταν να γίνει κινηματογραφική αποτυχία και να χαλάσει την φήμη του στον τρόμο, αλλά τελικά στέφθηκε με επιτυχία και απέσπασε 2 εκατομμύρια δολάρια για την Universal, που ήταν ένα πολύ καλό ποσό για την εποχή.

Μέσα στα έργα του βρίσκεται και η ταινία The Invisible Man (1933) καθώς και το The Old Dark House (1932). Όλες τους οι ταινίες είχαν το δικό τους στυλ, το οποίο δείχνει για άλλη μια φορά το ταλέντο του Whale και την δυνατότητα που είχε να κάνει την κάθε δημιουργία του μοναδική. Το Frankenstein, όμως αποτέλεσε ορόσημο καθώς πολλοί ταυτίστηκαν με το τέρας, εξαιτίας της απομάκρυνσης που δεχόταν για την διαφορετικότητά του. Για πολλούς, λοιπόν, αποτέλεσε έμπνευση ο χαρακτήρας που μετέφερε στον κινηματογράφο με τόσο μοναδικό τρόπο.

Λίστα των ταινιών του

 • Journey’s End (1930)
 • Waterloo Bridge (1931)
 • Frankenstein (1931)
 • The Impatient Maiden (1932)
 • The Old Dark House (1932)
 • The kiss before the Mirror (1933)
 • The Invisible Man (1933)
 • By Candlelight (1933)
 • One more river (1934)
 • Bride of Frankenstein (1935)
 • Remember last night? (1935)
 • Show boat (1936)
 • The road back (1937)
 • The Great Garrick (1937)
 • Port of seven seas (1938)
 • Sinners in Paradise (1938)
 • Wives under suspicion (1938)
 • The Man in the Iron Mask (1939)
 • Green Hell (1940)
 • The dare not love (1941)

Το άδοξο τέλος

Ο James Whale έπασχε από κατάθλιψη μέχρι το 1956 και έπαθε δύο εγκεφαλικά επεισόδιά. Το 1957 αυτοκτόνησε πνίγοντας τον εαυτό του στην πισίνα του σπιτιού του. Το σώμα του αποτεφρώθηκε σύμφωνα με την θέλησή του. O David Lewis λίγες ώρες πριν πεθάνει έδωσε στην δημοσιότητα το γράμμα αυτοκτονίας του το οποίο έγραφε:

To ALL I LOVE,

Do not grieve for me. My nerves are all shot and for the last year I have been in agony day and night—except when I sleep with sleeping pills—and any peace I have by day is when I am drugged by pills.

I have had a wonderful life but it is over and my nerves get worse and I am afraid they will have to take me away. So please forgive me, all those I love and may God forgive me too, but I cannot bear the agony and it is best for everyone this way. The future is just old age and illness and pain. Goodbye and thank you for all your love. I must have peace and this is the only way.

— Jimmy

Και κάπως έτσι πέθανε αυτός ο μεγάλος σκηνοθέτης δίνοντας, ακόμα και στις τελευταίες του στιγμές, αυτά που τον γέμιζαν περισσότερο, δηλαδή το δράμα και τον τρόμο.

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά