Η αληθινή ιστορία πίσω από τον «Εφιάλτη στον Δρόμο με τις Λεύκες»

by Αντώνης Κατσαρός

Η σειρά ταινιών «Εφιάλτης στον Δρόμο με τις Λεύκες» έχει αφήσει εποχή, έστω και αν έχουν παρατραβηχτεί από ένα σημείο και μετά. Το απίθανο είναι πως το σενάριό του είναι επηρεασμένο από μία αληθινή ιστορία και αυτή θα σας παρουσιάσουμε σήμερα στο «Ad Noctum» του Nyctophilia.gr.

Είμαι σίγουρος πως το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγνωστών του Nyctophilia.gr έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον μία ταινία της συγκεκριμένης σειράς. Και είμαι ακόμα πιο σίγουρος πως και αυτοί που δεν έτυχε να την δουν, γνωρίζουν πολύ καλά τον Φρέντι Κρούγκερ, τον βασικό (κακό) χαρακτήρα.

Η ιδέα των ταινιών, ήταν πως ο Φρέντι Κρούγκερ σκότωνε στον ύπνο τους συνήθως αγόρια και κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβική τους ηλικία. Έτσι παρακολουθούσαμε την προσπάθειά τους να μείνουν ξύπνια ώστε να σωθούν από αυτόν ή να τον αντιμετωπίσουν στα όνειρά τους. Μία ιδέα που έχει βάση αληθινή ιστορία που διαδραματίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1975.

Ο σκηνοθέτης/σεναριογράφος των ταινιών Γουές Κρέιβεν είχε πει συγκεκριμένα πως βρήκε μία ιδέα για έναν «εφιάλτη που μπορεί να σκοτώσει» σε μία εφημερίδα της τότε εποχής. Το άρθρο ανέφερε μυστηριώδης θανάτους σε αρκετούς Ασιάτες πρόσφυγες που είχαν καταφύγει στην Αμερική. Εκείνη την εποχή, αρκετοί άνδρες και γυναίκες από το Λάος, έφυγαν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής εξαιτίας του αδίστακτου δικτάτορα Πάθετ Λάο, ο οποίος κατηγορήθηκε για γενοκτονία του ίδιου του του λαού.

Δεκαεπτά άνδρες και μία γυναίκα, πρόσφυγες από την συγκεκριμένη χώρα, βρέθηκαν νεκροί στα κρεβάτια τους, με την επίσημη ανακοίνωση να αναφέρει πως «απεβίωσαν λόγω καρδιακής αρρυθμίας». Πολλοί συζητούσαν τότε για μία άλλη ορολογία, που οι γιατροί δεν ήθελαν ούτε να την ακούσουν. Ο λόγος για το «Ανατολικό Σύνδρομο Εφιαλτικού Θανάτου» γνωστό σήμερα ως «Ξαφνικό Σύνδρομο Απροσδόκητου Θανάτου». Είναι ένα σύνδρομο το οποίο επηρεάζει νεαρούς άνδρες από την Δημοκρατία του Λάος, αλλά και από τις Φιλιππίνες και είναι αιτία θανάτου σε 43 από τις 100.000 περιπτώσεις ανά έτος. Σε αυτό το σύνδρομο φαίνεται πως τα θύματα κυριολεκτικά πεθαίνουν από τον φόβο τους από αυτά που συμβαίνουν στα όνειρά τους!

Όπως υπάρχει στην Ελλάδα το φαινόμενο της υπνικής παράλυσης που το έχουμε συνδέσει με την «Μόρα», έτσι και στην Νοτιοανατολική Ασία υπάρχει ένα πνεύμα που έχει συνδεθεί με το φαινόμενο του συνδρόμου. Στο Λάος το πνεύμα αυτό λέγεται «dab tsuam» και έχει την μορφή μίας ζηλιάρας γυναίκας που παίρνει την ζωή των ανδρών όταν αυτοί κοιμούνται. Μάλιστα, λέγεται πως κάποιοι άνδρες για να ξεγελάσουν την «dab tsuam», φορούν γυναικεία ρούχα πριν κοιμηθούν…

Το ίδιο πνεύμα υπάρχει και στις Φιλιππίνες με διαφορετικό όνομα. Εκεί λέγεται «Bangungot» και έχει την μορφή μίας στρίγκλας γυναίκας που κάθεται στο πρόσωπο ή στο στήθος του θύματος κατά τη διάρκεια του ύπνου του και το καταδικάζει σε θάνατο.

Αυτή λοιπόν ήταν η ιστορία που έδωσε την βασική ιδέα του «Εφιάλτη στον Δρόμο με τις Λεύκες» στον Γουές Κρέιβεν, έστω και αν της άλλαξε τα… φώτα με την προσθήκη του προσωπο-καμμένου Φρέντι Κρούγκερ με το κλασσικό πουλοβεράκι.

Και αφού σας έχω γεμίσει με βιβλιοπροτάσεις στα προηγούμενα άρθρα μου, δεν θα σας αφήσω έτσι σε αυτό. Υπάρχει λοιπόν ένα βιβλίο αφιερωμένο στην υπόθεση των θανάτων αυτών με τίτλο «Hmong Sudden Unexpected Nocturnal Death Syndrome: A Cultural Study», του Bruce Thowpaou Bliatcut.

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα., συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά