Κριτική: “Η εποχή του Κυνηγιού” της Έρσης Λάβαρη

by Αργυρώ Χαρίτου

Η εποχή του Κυνηγιού

Η εποχή του Κυνηγιού

Συγγραφέας: Έρση Λάβαρη

Εκδόσεις: Πηγή

Σελίδες: 379

ISBN: 9786185231217

Οπισθόφυλλο:

Aκούγονται διάφορες φήμες για το δάσος που εκτείνεται πέρα από το βορειοδυτικά προάστια της μεγάλης πόλης του Κιάπονσκανς. Τα πελώρια δέντρα του, οι απύθμενες λίμνες του και οι απόκρημνες πλαγιές του φιλοξενούν ανεξερεύνητα μυστικά που ακόμη και η επιστημονική κοινότητα της πόλης διστάζει να προσεγγίσει. Όλα, όμως, αλλάζουν μετά την ίδρυση της Σχολής Πειραματικών Σπουδών του Κιάπονσκανς, που οικοδομείται και λειτουργεί στο εσωτερικό του δάσους.
Φιλοπερίεργοι νέοι, θαυμαστές του αγνώστου και της αδρεναλίνης, ηλικίας από δεκαεννέα έως είκοσι δύο ετών, αποφασίζουν να φοιτήσουν στη σχολή με την ελπίδα να ανακαλύψουν κάποια από τα μυστικά της περιοχής. Ανάμεσά τους οι από χρόνια φίλοι Ντάντε Ρίεσσεν και Λίλιμπεθ Έβερς. Κανένας όμως δεν έχει προβλέψει πως ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος και πιο άμεσος από τις αρχικές εκτιμήσεις της τοπικής κυβέρνησης, προχωρώντας έτσι στην πλήρη έκθεση των φοιτητών σε απειλές που θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο.

Κριτική:

Το βιβλίο «Η εποχή του κυνηγιού» ανήκει από μόνο του σε δική του κατηγορία. Ο τίτλος είναι αυτό ακριβώς που λέει.  Ο αναγνώστης από την αρχή έρχεται αντιμέτωπος όχι με συνηθισμένους κυνηγούς, αλλά με ιδιαίτερους – μάλλον με περίεργες ιδιότητες θα λέγαμε καλύτερα – οι οποίοι σκοτώνουν, καίνε και δολοφονούν ανθρώπους.
Η συγγραφέας μας τοποθετεί σ’  ένα σκοτεινό δάσος, το οποίο όμως πέρα από ζώα, φιλοξενεί και εφιαλτικά πλάσματα που έχουμε δει μόνο στα όνειρα μας. Αυτό το δάσος είναι σαν λαβύρινθος. Λίγοι γνωρίζουν πώς να το διαβούν χωρίς να χαθούν. Μέσα σ’ αυτό το σκοτεινό, τρομακτικό μέρος ζουν τέσσερις φατρίες, οι οποίες ξεχωρίζουν με το χρώμα που η κάθε μια πρεσβεύει. Το κόκκινο και το μαύρο είναι τα τάγματα των κυνηγών στα οποία συγκεντρώνεται κυρίως η ιστορία μας. Κάποιες από φατρίες βρίσκονται σε πόλεμο, άλλες έχουν συμμαχία. Η συγγραφέας μας παρουσιάζει το πώς συμβιώνει το κάθε τάγμα και πώς γίνεται κάποιος αποδεκτός μέσα σε αυτό.
Ο δικός μας πρωταγωνιστής, ο Ντάντε, βρίσκεται και σώζεται τυχαία από τον Κάιν, τον φίλο που θα τον στηρίξει και θα τον βοηθήσει σ’ όλες τις δύσκολες στιγμές του.
Το υπόβαθρο των ηρώων εμφανίζεται μέσα από τις εξομολογήσεις τους. Μαθαίνουμε για τις ιδιαιτερότητες τους, τις δυνάμεις τους και τα όσα τους οδήγησαν να γίνουν κυνηγοί και να παραμείνουν μακριά από τις οικογένειες τους ηθελημένα.
Η ροή του βιβλίου είναι γρήγορη, ενώ η πλοκή ένας παρορμητικός χείμαρρος, που δεν αναλώνεται σε ανούσιες περιγραφές του δάσους ή της περιοχής. Ο λυρικός της τρόπος και η αφηγηματική της ικανότητα βοηθούν στο να φανταστούμε τα μέρη που περιγράφει. Η παρουσίαση των γεγονότων έχει μια μοναδικότητα. Η συγγραφέας κρατάει πολλά μυστικά με μαεστρία μέχρι να ρθει η κατάλληλη στιγμή να μας τα αποκαλύψει να μας τα αποκαλύψει, όπως το ποιος έχει δυνάμεις, ποιος είναι καλός ή κακός. Οι χαρακτήρες είναι καλογραμμένοι, δίνοντάς μας την δυνατότητα να δούμε την εξέλιξή τους μέσα στην ιστορία.
Η συγγραφέας εστιάζει κυρίως στα άτομα και στο πώς αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους. Η φιλία και η αγάπη είναι τα δυνατά στοιχεία του βιβλίου. Αναφέρεται, επίσης, σ’ ένα θέμα ταμπού ακόμα για την ελληνική κοινωνία, την ομόφυλη αγάπη ανάμεσα σε δυο άντρες. Την αποδίδει με σεβασμό. Καταφέρνει να παρουσιάσει τον έρωτα τους όπως πρέπει να είναι, αυθόρμητος, φυσικός, ανθρώπινος. Δεν εισέρχεται σε ανούσιες λεπτομέρειες που θα υποβίβαζαν την ομορφιά της σχέσης τους. Επικεντρώνεται στα αισθήματα και στο πώς αισθάνονται ο ένας δίπλα στον άλλον, την δύναμη που παίρνουν έχοντας ο ένας τον άλλον, αλλά και ότι ο ένας είναι η αχίλλειος πτέρνα του άλλου. Μας αποδεικνύει αυτό που θα ‘πρεπε να είναι αυτονόητο: ότι όλες οι αγάπες είναι ίδιες και έχουν την ίδια βαρύτητα όταν τα συναισθήματα είναι ειλικρινή.
Κρατάει τις ισορροπίες ακόμα και σε αυτούς που μαθαίνουν  για τον κρυφό «απαγορευμένο έρωτα». Μας παρουσιάζει την αγάπη και τον σεβασμό ανάμεσα σε δυο άτομα, τις δυσκολίες που πρέπει να ξεπεράσουν και που μπορούν μόνο ενωμένοι να αντέξουν, κι ότι αυτό είναι που έχει σημασία και θα πρέπει να δίνουμε την προσοχή μας.
“Η εποχή του κυνηγιού” είναι ένα βιβλίο που δίνει ελπίδα ότι όλα μπορούν να αλλάξουν. Ότι η αγάπη έρχεται όταν δεν το περιμένεις. Αναλύει τις σχέσεις των ατόμων, ετερόφυλων και μη, με σεβασμό. καθρεφτίζει την ανιδιοτελή αγάπη σε οποιαδήποτε μορφή της. Είναι ένα βιβλίο με πολύ κυνήγι, φαντασία και έρωτα.

προτεινουμε επίσης

1 comment

Νάντια Κίσκα 28 Ιουνίου 2018 - 12:15 ΜΜ

Το καλύτερο βιβλίο που έχω διαβάσει μέσα στο 2018 και έχει σκαρφαλώσει στην κορυφή της λίστας των αγαπημένων μου. Επίσης έχω έναν αρρωστημένο έρωτα για τον Κάιν <3

Reply

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα., συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά