Κριτική: “Η Ματωμένη Μαρία” του Βασίλη Γιαννάκη

by Αργυρώ Χαρίτου

ΣΥΓΓΡΑΦΕΆΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

ΒΙΒΛΙΟ: Η ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΜΑΡΙΑ

ΕΚΔΟΤΗΣ: ΟΣΤΡΙΑ

ISBN:  960-604-141-7

ΣΕΛΙΔΕΣ: 406

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:

Δύο παρέες λυκειόπαιδων που αντιπαθούν η μία την άλλη. Δύο σκοτεινά συγγράμματα μαγείας, αποτελούν τα όπλα με τα οποία θα λύσουν τις διαφορές τους. Στην πορεία, ο Σωτήρης θα πάρει την απόφαση να παραιτηθεί από τις ανίερες δραστηριότητες στις οποίες επιδίδονται οι φίλοι του. Αντί όμως να βρει τη γαλήνη που επιζητεί, ο ύπνος του στοιχειώνεται από έναν επαναλαμβανόμενο εφιάλτη. Στο όνειρό του βλέπει διαρκώς ότι πέφτει θύμα μιας αιματοβαμμένης γυναίκας…

ΚΡΙΤΙΚΗ:

Η “Ματωμένη Μαρία” είναι το δεύτερο μυθιστόρημα του Βασίλη Γιαννάκη. Ο τίτλος μας παραπέμπει άμεσα στην Bloody  Mary. Οι περισσότεροι που ασχολούνται με τον τρόμο και το παραφυσικό γνωρίζουν τον μύθο. Άραγε πρόκειται για την γνωστή ιστορία; Για την μεταμεσονύχτια επίκληση του ονόματός της μπροστά σε καθρέφτη και την τρομακτική εμφάνισή της; Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για αυτή την μορφή και τον άδοξο θάνατό της.
Μέσα από τις ιστορίες της ο συγγραφέας προκάλεσε την άνοδο της στον κόσμο μας. Μέσα από τα μάτια τριών νεαρών παιδιών ερχόμαστε αντιμέτωποι για δεύτερη φορά με το βιβλίο Νοστρομορτάλα, βιβλίο που γνωρίσαμε στο πρώτο μυθιστόρημα του Γιαννάκη “Η νύχτα που έβρεξε μαχαίρια“. Εδώ, ο συγγραφέας μας δίνει περισσότερες πληροφορίες από τον κόσμο που έχει χτίσει και μας αποκαλύπτει σταδιακά. Τα βιβλία, αν και δεν είναι συνέχειες, διαδραματίζονται στο ίδιο σύμπαν.
Η ιστορία μάς δείχνει την ψυχολογία τριών έφηβων παιδιών, περίπου δεκαεφτά χρονών, καθώς πέφτει στα χέρια τους το συγκεκριμένο βιβλίο μαγείας.
Μέσα από το ημερολόγιο του ενός μαθαίνουμε για τα όσα συμβαίνουν μεταξύ τους, αλλά και για τον εφιάλτη που εμφανίζεται σ’ έναν από αυτούς. Η απόδοση των σκέψεων των νεαρών είναι ρεαλιστική και πειστική, αν και σε ορισμένα σημεία γίνονται υπερβολικές.
Το βιβλίο διαβάζεται εύκολα, καθώς δεν έχει πολλές περιγραφές. Δεν είναι ιδιαίτερα τρομακτικό, οπότε είναι το κατάλληλο βιβλίο για ένα άτομο που θέλει να μυηθεί στον τρόμο ανώδυνα, καθώς θα τον εντρυφήσει ομαλά.
Η σκιαγράφηση των ηρώων αποδίδεται ολοκληρωμένα, όπως επίσης καλοδουλεμένα είναι τα μέρη και τα συναισθήματα, ενώ δεν αφήνει κενά στην επεξήγηση των αιτιών για όλα όσα συμβαίνουν. Όμως, παρόλο που  «Η Ματωμένη Μαρία» δεσπόζει στον τίτλο, μέσα στην ίδια την ιστορία η ηρωίδα εμφανίζεται σαν κομπάρσος. Ενώ υπάρχουν αναφορές στον θάνατο της και τους μύθους γύρω από το όνομα της, δεν παίζει κάποιο καθοριστικό ρόλο στην ιστορία του βιβλίου, πέρα από τον εφιάλτη  στον οποίο εμφανίζεται. Δεν είναι δηλαδή τίποτα παραπάνω από μια λάμψη ή μια σκιά, κάτι που μπορεί να απογοητεύσει όποιον θα ήθελε να δει την απόδοση του συγγραφέα πάνω στο θέμα.
Κλείνοντας, θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί το παράδοξο, παράλληλο σύμπαν που πλέκει ο Γιαννάκης, καθώς ήδη οι βάσεις έχουν στηθεί γερά από τα δύο αυτά βιβλία.

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα., συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά