Κριτική: “Οι Μακάριοι” του Μάριου Δημητριάδη

by Βίκυ Τάσιου

Περίληψη οπισθόφυλλου:

Σεπτέμβριος του 1992.

Ο Αλέξανδρος είναι ένας νεαρός δάσκαλος και η καινούργια σχολική χρονιά τον βρίσκει με μετάθεση σε ένα άγνωστο, απομακρυσμένο νησί του Αιγαίου. Από την πρώτη στιγμή που πατάει το πόδι του στη Μακάρια αντιλαμβάνεται ότι οι λιγοστοί κάτοικοι είναι επιφυλακτικοί και καχύποπτοι απέναντί του. Και καθώς οι μέρες περνούν, ο Αλέξανδρος συνειδητοποιεί ότι πίσω από τις φαινομενικά ήσυχες ζωές τους οι ντόπιοι κρύβουν πολλά και επικίνδυνα μυστικά.

Η περιέργειά του θα τον οδηγήσει στην αναζήτηση της αλήθειας και όταν τα θαμμένα στα βάθη του χρόνου σκοτεινά μυστικά της Μακάριας αρχίσουν να αποκαλύπτονται, όχι μονάχα θα κλονίσουν όλα τα πιστεύω του, αλλά και θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του.

Οι Μακάριοι είναι μια συναρπαστική μεταφυσική ιστορία, ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα τρόμου, όπου το πιο σκοτεινό κακό έρχεται από το παρελθόν για να μας θυμίσει ότι οι αρχαίοι θεοί βρίσκονταν πάντα ανάμεσά μας…

Κριτική:

Ένα καταπληκτικό εξώφυλλο, μία πολύ δυνατή περίληψη που σε προετοιμάζει για την μεταφυσική εμπειρία που πρόκειται να βιώσεις και ένας πρόλογος που σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό. Το νέο βιβλίο του Μάριου Δημητριάδη είναι γεγονός. Οι Μακάριοι ήρθαν για να μείνουν στις καρδιές των αναγνωστών.

Πριν ξεκινήσω την κριτική μου θέλω να πω ότι αυτό το βιβλίο έγινε από τα αγαπημένα μου. Ο πιο βασικός λόγος είναι ότι συνδυάζει το μεταφυσικό και το τρόμο με την μυθολογία. Αυτό αυτόματα το κατατάσσει πλέον στο top 10 της λίστας μου. Τελικά, όταν έχουμε τέτοιους συγγραφείς στη χώρα μας νομίζω ότι δεν χρειάζεται να αναζητούμε τόσο μανιωδώς βιβλία ξένων συγγραφέων.

Το νέο βιβλίο του Μάριου Δημητριάδη είναι μία συναρπαστική μεταφυσική ιστορία όπου το κακό αυτή τη φορά έρχεται από το παρελθόν.

Το βιβλίο από την πρώτη κιόλας σελίδα ξεκινά πάρα πολύ δυνατά. Αυτό το καταραμένο σύμπλεγμα νησιών θα σας μείνει αξέχαστο. Αν είσαι κάποιος επισκέπτης φύγε όσο είναι νωρίς, μην μου πεις ότι δεν σε προειδοποίησα. Ο αναγνώστης από το πρώτο κεφάλαιο προσπαθεί μαζί με τον κεντρικό ήρωα να ανακαλύψει τα μυστήρια που κρύβονται στο νησί της Μακάριας. Κάποια πράγματα είναι έξω από κάθε λογική, κάποια πράγματα λείπουν από το νησί και αυτό δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο τον αναγνώστη. Σε κάθε στενό ελλοχεύει ο κίνδυνος. Ο τρόμος εδώ δεν έρχεται σε μικρές δόσεις, αλλά υπάρχει διάχυτος σε όλο το βιβλίο, σε κάθε βήμα του κεντρικού ήρωα, σε κάθε ανάσα του. Αιωρείται πάνω από το νησί.

Όταν ο Αλέξανδρος νεαρός δάσκαλος βρίσκεται με μετάθεση σε ένα άγνωστο και απομακρυσμένο νησί του Αιγαίου, από την ώρα που το πλοίο θα δέσει στο λιμάνι, θα συνειδητοποιήσει ότι κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει σε αυτό το νησί αλλά και στους αφιλόξενους κατοίκους του. Μία αόρατη απειλή πλανάται πάνω από τις Μακάριες νήσους. Ο Μάριος Δημητριάδης με το συγκεκριμένο βιβλίο νομίζω ότι ξεπέρασε τον εαυτό του, τουλάχιστον αυτό εισέπραξα εγώ. Ένα περίεργο σύμπλεγμα νησιών, ένας δάσκαλος που θα προσπαθήσει να βρει την αλήθεια. Θαμμένα μυστικά στα βάθη του χρόνου ,τα οποία όχι μονάχα θα κλονίσουν τα πιστεύω του αλλά θα θέσουν και σε κίνδυνο τη ζωή του.

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να πω πολλά γιατί φοβάμαι μην αποκαλύψω στοιχεία της ιστορίας και δεν θέλω να χαθεί η μαγεία αυτού του βιβλίου. Ανοίξτε καλά τα μάτια σας και προσέξτε τις μικρές λεπτομέρειες οι οποίες ναι μεν θα ξετυλίγονται σαν το κουβάρι σιγά-σιγά αλλά πιστέψτε με, μέχρι τη στιγμή που θα επιλέξει ο συγγραφέας να σας εξηγήσει για ποιο λόγο γίνονται όλα αυτά, θα κάνετε με το μυαλό σας πάρα πολλά σενάρια. Ένα εξαιρετικό βιβλίο από το Μάριο Δημητριάδη με υπέροχη γλώσσα και γραφή, ένα πολύ δυνατό και ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα τρόμου, ένα βιβλίο που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα και οι σελίδες γυρνούν σαν τρέλες. Τα μικρά κεφάλαια εντείνουν την αγωνία. Μου έκαναν τρομερή εντύπωση οι τίτλοι των κεφαλαίων οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν από δελφικές εντολές. Το βρήκα αρκετά ευρηματικό.

Μια εξαιρετική ιστορία όπου ο τρόμος παραφυλάει σε κάθε στενό αυτού του περίεργου νησιού που δεν σας κρύβω θα ήθελα να επισκεφτώ έστω και για λίγο. Η αγωνία και ο φόβος θα σας κυριεύσει από το πρώτο λεπτό. Πίσω από τις φαινομενικά ήσυχες ζωές των Μακάριων οι ντόπιοι κρύβουν πολλά και επικίνδυνα μυστικά. Εσείς θα μπορέσετε να τα ανακαλύψετε πριν το τέλος της ιστορίας;

Οι Μακάριοι ήρθαν να στοιχειώσουν τη σκέψη και τη ζωή μας. Ήρθαν για να μείνουν, και σίγουρα θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν έφυγαν ποτέ τελικά. Βρίσκονταν πάντα ανάμεσά μας.

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα., συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά