Κριτική: “In Aeternum” της Μαρίας Γεωργοπούλου

by Αργυρώ Χαρίτου

Βιβλίο: Ιn Aeternum

Συγγραφέας: Μαρία Α. Γεωργοπούλου

Εκδόσεις: Λυκόφως

Σελίδες: 200

ISBN: 786185095741

Οπισθόφυλλο:

Η Λυδία, μία μοναχική κοπέλα, μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο, καθώς η μητέρα της πέθανε στη γέννα. Δεν γνωρίζει τον πατέρα της που, άλλωστε, ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για εκείνη. Μετά τις σπουδές της, η μοίρα φαίνεται να της δείχνει ένα καλύτερο πρόσωπο. Έτσι “κυλάει” η ζωή της Λυδίας, όπως την αφηγείται η Μαρία Γεωργοπούλου στο βιβλίο της “In Aeternum – Στην Αιωνιότητα”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως.
Και έτσι θα “κυλάει”, μέχρι που η Λυδία αναλάβει την προετοιμασία μίας έκθεσης με πίνακες ζωγραφικής και γκραβούρες με θέμα την Κόλαση. Τότε είναι που η ζωή της θα ανατραπεί. Αρχικά, θα γνωρίσει πολλούς ανθρώπους που ξέρουν περισσότερα από όσα η ίδια για τον εαυτό της και τη ζωή της. Στη συνέχεια και στο πλαίσιο της προετοιμασίας της έκθεσης, θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με τον Μάξιμο. Και σύντομα θα ανακαλύψει ότι πρόκειται για έναν σκοτεινό και απρόσιτο άντρα, που κρύβει μυστικά. Μυστικά που θα φέρουν τη Λυδία αντιμέτωπη με την Κόλαση… Εκεί όπου κατοικούν οι δαίμονες…

Κριτική:

Ήταν μεγάλη απόλαυση να διαβάζω το πρώτο βιβλίο της Μαρίας Γεωργοπούλου. Παρόλο που πραγματεύεται ένα χιλιοειπωμένο θέμα, η συγγραφέας το έχει αποδώσει με ρεαλισμό, κάνοντας έτσι τον αναγνώστη να δεθεί με την ηρωίδα, ν’ αγκαλιάσει την ιστορία, να θέλει να ολοκληρώσει άμεσα το βιβλίο. Μια ηρωίδα που είναι έξυπνη, δυναμική, αντίθετα με το προφίλ που της προσάπτουν παρόμοια βιβλία μετατρέποντάς την σε σκιά του εαυτού της ή άβουλο πλάσμα.

Η Λύδια είναι μια νέα κοπέλα που ζει μόνη της. Έχει από μικρή ηλικία οργανώσει την ζωή της της και γνωρίζει τις επιθυμίες της. Πρόκειται για ένα συγκροτημένο και θετικό άτομο παρά τις αντίξοες συνθήκες που είχε βιώσει.

Η ζωή της αλλάζει ριζικά όταν της γίνεται πρόταση να αναλάβει την προετοιμασία μιας έκθεσης ζωγραφικής με θέμα την Κόλαση. Είναι μεγάλη η χαρά της, καθότι της δίνεται η ευκαιρία να εμπλουτίσει τις γνώσεις της, αλλά και να αναδείξει τις ικανότητές. Όλα δείχνουν υπέροχα μέχρι την στιγμή που ανακαλύπτει ότι πρέπει να δουλέψει με τον Μάξιμο, έναν άντρα, σκοτεινό, κλειστό και αγενή που της συμπεριφέρεται σαν να είναι κατώτερη σε όλα.

Η πρωταγωνίστρια ό,τι βιώνει το ζει έντονα, με τη ψυχή, την καρδιά, το κορμί της. Η συγγραφέας καλύπτει όλα τα ερωτήματα που μπορεί να γεννηθούν στον αναγνώστη σχετικά με τα συναισθήματά της και τις σκέψεις της.

Από την άλλη μεριά, ένα σκοτεινό πέπλο μυστηρίου σκεπάζει τον Μάξιμο, ο οποίος ξεδιπλώνεται μέσα από τα μάτια της Λύδιας. Εκτός από τον Μάξιμο, και ο εργοδότης της είναι άγριος και μυστικιστής, παρά τις προσπάθειές του να φανεί ευχάριστος στην Λύδια.

Ένας έρωτας που ανθίζει, οι αντίξοες συνθήκες που βιώνουν οι πρωταγωνιστές, η ροή της ιστορίας, τα ψυχογραφήματα των ηρώων, είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Η ανάγνωση ρέει τόσο ευχάριστα που ούτε θα αντιληφθεί κανείς πώς έφτασε ήδη μέχρι τα μισά του βιβλίου. Η πλοκή ξετυλίγεται αρμονικά, ενώ οι έξυπνα δομημένες ανατροπές ακολουθούν η μια την άλλη, με αποκορύφωμα το ανατρεπτικό τέλος του βιβλίου. Γρήγορη ροή χωρίς κενά και “κοιλιές”, ισορροπημένη και καλογραμμένη.

Για πρώτο βιβλίο, η γραφή είναι αρκετά ώριμη και στρωτή. Η συγγραφέας δεν έχει δημιουργήσει μια μοιρολάτρισσα πρωταγωνίστρια, που περιμένει έναν πρίγκιπα να τη σώσει, αλλά μια ανεξάρτητη, συγκροτημένη, δυναμική γυναίκα που αναλαμβάνει τις ευθύνες της και δρα αποφασιστικά.

Οι ερωτήσεις που γεννιούνται, εν τέλει, θα προβληματίσουν για αρκετό καιρό τους αναγνώστες. Άραγε, μπορεί ο έρωτας να αλλάξει ακόμα και το απόλυτο κακό; Και αν ναι, αξίζει ν’ αλλάξει;

Εν κατακλείδι, η συγγραφέας πετυχαίνει να πλάσει μια ιστορία γεμάτη έρωτα, ίντριγκες, μυστικά, αγωνία, όλα σε ισορροπία. Δεν μένει παρά να δηλώσω ότι περιμένω με ανυπομονησία το επόμενο βιβλίο της.

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα., συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά