Συνέντευξη με τον Μάριο Ηλιόπουλο των Nightrage

by Μάριος Δημητριάδης

Οι Nightrage είναι ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά metal συγκροτήματα το οποίο δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και εξωτερικό εδώ και πολλά χρόνια. Με επτά άλμπουμ στο ενεργητικό τους, το 2018 τους βρίσκει να ετοιμάζουν το όγδοο δίσκο τους, για τον οποίο ο πάντα ευχάριστος και πρόσχαρος αρχηγός τους, Μάριος Ηλιόπουλος, μας έδωσε αποκλειστικές πληροφορίες για το Nyctophilia και μόνο!

1) Γεια σου Μάριε. Απ’ ότι είδα ετοιμάζετε καινούριο δίσκο. Πώς πάνε τα πράγματα;

Καταρχάς, σε ευχαριστώ για την συνέντευξη και για το ενδιαφέρον.  Για εμάς είναι κάτι που ποτέ δεν παίρνουμε ως δεδομένο και πάντα είμαστε χαρούμενοι να μιλάμε για τις καινούριες δουλειές των Nightrage. Για το καινούριο album λοιπόν έχουν ολοκληρωθεί οι ηχογραφήσεις, είμαστε στο στάδιο της μίξης, και αργότερα θα γίνει και το mastering. Ένα νέο που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί είναι ότι το άλμπουμ θα κυκλοφορήσει στις  29/03/2019 από την Despotz records. Είναι αποκλειστικό και είσαι ο πρώτος που το μαθαίνει. Και επίσης πριν από αυτό θα κυκλοφορήσουμε δύο μουσικά βίντεο και τρία digital singles.

2) Μετά από οκτώ δίσκους, πώς πιστεύεις ότι έχει αλλάξει ο ήχος των Nightrage;

Κοίταξε, εμείς πιστεύω ότι συνεχίζουμε αυτό το στυλ που είχαμε και στο πρώτο μας άλμπουμ. Σίγουρα το υλικό μας έχει διευρυνθεί αρκετά για το λόγο του ότι πλέον στα κομμάτια συμβάλλουν συνθετικά ο Magnus και ο Ronnie σε σχέση με παλιά που τα έγραφα μόνος μου.  Ειδικά στο τελευταίο μας δίσκο ο Magnus έχει γράψει αρκετά κομμάτια και υπάρχει μια διαφορετικότητα. Ωστόσο η σφραγίδα και η ταυτότητα των Nightrage είναι εκεί· το παίξιμό μας, ο τρόπος που συνθέτουμε. Παίζουμε τη μουσική που αγαπάμε και σίγουρα θα θέλαμε να μας ακούμε σαν fans της μουσικής αυτής, οπότε πιστεύω ότι ο επόμενος δίσκος είναι η φυσική πορεία των Nightrage

3) Πώς είναι να συνεργάζεσαι με τους υπόλοιπους από απόσταση;

Βασικά στα δύο τελευταία άλμπουμ ανέβαινα στη Σουηδία και συνθέταμε μαζί τα κομμάτια. Είχαμε face to face approach. Σίγουρα κάποιους στίχους τους κάνουμε από απόσταση αλλά σε γενικές γραμμές το πλάνο είναι να γράφουμε μαζί την μουσική. Για μένα είναι εύκολο να ανεβαίνω Σουηδία οπότε πιστεύω ότι βγαίνουν καλύτερα τα κομμάτια όταν τα παίζεις με όλη την μπάντα. Ακούει ο καθένας τις ιδέες του άλλου και υπάρχει καλύτερη αρμονία στα τραγούδια. Ο άλλος κιθαρίστας είχε αρκετές ιδέες επάνω στα κομμάτια οπότε αυτή τη φορά θα ακούσετε πιο ποικίλο υλικό.

4) Θεωρείς ότι η ελληνική metal σκηνή έχει μέλλον;

Σίγουρα έχει μέλλον, ειδικά τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη του Internet, όλοι άρχισαν να βλέπουν ακριβώς τι γίνεται και το πόσο ίσως εύκολο είναι να το κάνεις γιατί σίγουρα χρειάζεται να έχεις ένα πλάνο και να επικεντρωθείς στη μουσική που παίζεις. Ωστόσο πιστεύω πως αυτοί που βλέπουν καταλαβαίνουν ότι δεν είναι όπως ήταν πριν 20 χρόνια όταν υπήρχε λίγο σκοτάδι στο πως να γράψεις μουσική ή να γίνεις μια αξιοπρεπής μπάντα. Οι καινούριες γενιές είναι πιο εξελιγμένες σε αυτό και νομίζω ότι η ελληνική σκηνή έχει ωφεληθεί από αυτό. Βλέπω συγκροτήματα να έχουν πλέον πιο επαγγελματικό προφίλ και να είναι στο ίδιο επίπεδο με τις μεγάλες μπάντες που αγαπάνε. Οπότε όλο αυτό τους βοηθάει όλους και σίγουρα και την ελληνική σκηνή. Βλέπω πολύ καλά βήματα προόδου που είναι εντυπωσιακό αν συγκρίνεις την κατάσταση με τα προηγούμενα χρόνια.

5) Διαβάζεις βιβλία; Αντλείς έμπνευση από αυτά για τους στίχους των τραγουδιών;

Δεν είμαι φανατικός βιβλιόφιλος, αλλά διαβάζω. Ο αγαπημένος μου συγγραφέας είναι ο Dan Brown. Έχω όλα του τα βιβλία. Χτες μάλιστα αγόρασα το τελευταίο του βιβλίο το Origin. Μ’ αρέσει γενικά να διαβάζω όποτε βρίσκω χρόνο, γιατί και με όλες αυτές τις υποχρεώσεις είναι δύσκολο να βρεις τον κατάλληλο χρόνο. Είναι χρόνος που απαιτεί ηρεμία. Το θεωρώ όμως σημαντικό γιατί το διάβασμα σου ανοίγει άλλους ορίζοντες

6) Πρόσφατα έγραψα μια ιστορία για το κομμάτι σας The Venomous, μέσα στο “The metal Chapters“, που μιλάει για την δαιμόνισσα Marchosias, και το οποίο βρήκα πολύ ενδιαφέρον concept. Έχεις κάνει κάποιο concept album στο παρελθόν ή σκέφτεσαι να το κάνεις μελλοντικά;

Τόσο το Venomous όσο και κάποια άλλα άλμπουμ μας ήταν concept, αλλά και το καινούριο που έρχεται είναι θα έλεγα η συνέχεια του Venomous. Πολλά κομμάτια μιλάνε για το ίδιο θέμα. Αν στο Venomous βαίναμε προς τον δρόμο της καταστροφής, τότε στον καινούριο δίσκο είμαστε ήδη στον γκρεμό και έτοιμοι να πέσουμε στο χάος που εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε. Αυτό είναι πάνω κάτω και το concept του καινούριου δίσκου. Ότι τα καταφέραμε δηλαδή και αποτύχαμε. Μ’ αρέσουν γενικά οι ενιαίες ιστορίες γιατί μπορείς μέσω αυτού του πρίσματος να γράψεις πιο σκοτεινά κομμάτια. Είναι άλλωστε και οι μέρες μας σκοτεινές οπότε επηρεάζεσαι και θέλεις να γράψεις κάτι για αυτό.  Γενικά θέλαμε να τελειώσουμε και την ιστορία που ξεκινήσαμε στο Venomous και θεωρώ ότι τώρα με το καινούριο δίσκο την ολοκληρώνουμε.  Όχι βέβαια με καλό τέλος αλλά έτσι είναι η ζωή.

7) Πέρα από τους Nightrage που θεωρώ ότι είναι από τις πιο αντιπροσωπευτικές μπάντες της χώρας, ποιες άλλες θεωρείς ότι είναι σημαντικές;

Υπάρχουν πολλές μπάντες και επειδή δουλεύω και το OTSE music studio, έρχονται πολλές καινούριες. Φυσικά όλοι ξέρουμε τις κλασικές μπάντες όπως είναι οι Rotting christ, οι Septic flesh, οι Varathron, οι Firewind, οι Nightfall αλλά και πολλές άλλες οι οποίες κράτησαν τον ήχο τους για χρόνια και είναι ακόμη ενεργές και προσφέρουν ατόφιο metal χωρίς να κοιτάζουν δεξιά και αριστερά κι αυτό από μόνο του είναι ηρωικό. Να μπορείς δηλαδή να γράφεις την μουσική σου χωρίς να σε ενδιαφέρουν οι μόδες και χωρίς να επηρεάζεσαι από αυτά που γίνονται γύρω σου. Υπάρχουν και άλλες σκηνές που έχουν άνθιση στην Ελλάδα όπως η Stoner που έχει ανέβει αρκετά. Υπάρχει γενικά πολύ κίνηση. Μπάντες που προσέχουν τον ήχο τους, το πως γράφουν κομμάτια, την σκηνική τους παρουσία. Όλα αυτά είναι απόρροια αυτών που είπα πριν.  Ότι με την έλευση του Internet και όταν άνοιξαν όλοι οι ορίζοντες άρχισαν όλοι να βλέπουν καθαρά πως είναι η αλήθεια.

8) Πώς είναι η δισκογραφική σας εταιρία σας; Είστε ευχαριστημένοι;

Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την Despotz Records. Το επόμενο άλμπουμ θα είναι το τρίτο και το τελευταίο του συμβολαίου που έχουμε υπογράψει. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει μετά, αν θα συνεχίσουμε εκεί ή αν θα πάμε σε κάποια άλλη εταιρία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσουμε να γράφουμε δίσκους και ελπίζω να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον, ώστε να μπορούμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, να το συνεχίσουμε και να μπορούν όλοι να ακούν τα τραγούδια μας.

9) Το Sweet Vengeance θεωρείται ακόμη και σήμερα από πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα του μελωδικού death metal. Πώς το βλέπεις τόσα χρόνια αργότερα;

Είναι ένα άλμπουμ όπου τα τραγούδια γράφτηκαν αρκετά χρόνια πριν, όταν ξεκίνησε η μπάντα το 2000 οπότε ξέραμε ακριβώς τι θέλαμε. Ξέραμε ακριβώς τον ήχο που θέλαμε να πετύχουμε. Νομίζω πως αυτό το άλμπουμ έτσι όπως έγινε τελικά, δε θα το περίμενε κανένας, ούτε εγώ ο ίδιος. Ούτε στην πιο τρελή μου φαντασίας θα περίμενα ότι θα έχω τον τραγουδιστή των At the gates, Thomas Lindberg, τον ντράμερ των the Haunted και όλους αυτούς τους καλεσμένους που είχα στο άλμπουμ. Όλα έγιναν για κάποιο λόγο. Νομίζω είχαμε καλά τραγούδια στα χέρια μας και αυτό μέτρησε να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα.

10) Μελλοντικά σχέδια;

Όπως είπα το άλμπουμ θα βγει 29 Μαρτίου. Έχουμε σχέδια να κάνουμε συναυλίες και στην Ελλάδα. Αθήνα, Θεσσαλονίκη και όπου αλλού υπάρχει ενδιαφέρον. Και επίσης κάποιο Ευρωπαϊκό tour. Ήδη έχουμε συνάψει ένα πολύ καλό booker από Αμερική και Αγγλία, την Artery Global η οποία ρύθμισε και βγήκαμε προσφάτως περιοδεία με τους Voivod. Ήταν μια πολύ καλή εμπειρία οπότε από τη στιγμή που βρήκαμε κάποιον που αγαπάει την μπάντα και γουστάρει αυτό που κάνουμε πιστεύω ότι με το καινούριο άλμπουμ και αν όλα πάνε καλά και αρέσει να κάνουμε περισσότερες συναυλίες και να δώσουμε έμφαση σε αυτό το κομμάτι· να μοιραστούμε τη μουσική μας δηλαδή με τους fans που αγαπάνε τους Nightrage.

11) Σ’ ευχαριστούμε πολύ, Μάριε! Πες μας κάτι για το τέλος.

Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη. Ελπίζω να τα πούμε με όλους τους Έλληνες φίλους μας σύντομα μόλις βγει το καινούριο άλμπουμ. Έχω και κάτι άλλο να πω. Τέλος αυτού του μήνα θα έχουμε και το πρώτο single και βίντεο οπότε προετοιμαστείτε να απολαύσετε το νέο μας κομμάτι και ελπίζουμε να το απολαύσετε και να σας αρέσει.

Photo credits: Renata Lino and George Grigoriadis

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα., συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά