Ονειροπαγίδα: μαγικό φυλαχτό ή όμορφο στολίδι;

by Μαρία Κοσμανίδου

Στα παλιά, πολύ παλιά χρόνια, στη βόρεια Αμερική, ζούσε η φυλή Ojibwe που πίστευε πως η δημιουργός όλης της ανθρωπότητας, είναι μια πολύ όμορφη γυναίκα, η Asibikaashi. Την ονόμαζαν και Γυναίκα-Αράχνη, μα δεν είχε καμία σχέση με αυτό το μοχθηρό και ενοχλητικό έντομο. Ήταν καλή και φρόντιζε όλα τα πλάσματα του κόσμου. Αγαπούσε πολύ τα παιδιά και πήγαινε επάνω από την κούνια τους τα βράδια και ύφαινε έναν αόρατο ιστό, που παγίδευε τα κακά όνειρα. Με το φως της αυγής εξαφάνιζε αυτόν τον ιστό, και κατ’ επέκταση καθετί αρνητικό, και το βράδυ τον ύφαινε ξανά. Μέχρι και τον Giizis (ήλιος) βοήθησε να έρθει στον κόσμο. Κάθε ανατολή ύφαινε έναν ιστό που παγίδευε στην υγρασία του το φως και το μετέφερε στον κόσμο. Οι άνθρωποι την αγαπούσαν πολύ, γιατί όταν ήταν κοντά κανένα πλάσμα δεν πάθαινε κακό. Κοιμόντουσαν ήσυχοι τα βράδια, τότε που η ψυχή είναι πιο ευάλωτη και το κακό έρχεται με τη μορφή κακών ονείρων και οραμάτων. Η καλή Asibikaashi με τον ιστό της, τους προστάτευε, καθώς όλα τα αρνητικά κολλούσαν στο κέντρο του ιστού και τα θετικά γλιστρούσαν επάνω στα φτερά, που τον είχε στολίσει και έφταναν στα πλάσματα για να τα τυλίξει με ηρεμία.

Για να την τιμήσουν λοιπόν οι άνθρωποι, άρχισαν να αντιγράφουν τον ιστό της. Τον ονόμασαν “Asibikeshinh” (ονειροπαγίδα) και άρχισαν να τον κατασκευάζουν με διάφορα υλικά, ανάλογα με το λόγο για τον οποίο θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί. Πρώτα πήραν ίνες τσουκνίδας και τις έδεσαν πάνω σε ένα είδος κυκλικού ή δακρυόσχημου δακτυλίου, που σχημάτιζε ένα δίχτυ, θυμίζοντας τον ιστό της αράχνης. Μετά όμως με τις συμβουλές της Asibikaashi και αφού ευλόγησε τις ονειροπαγίδες ,με τη δύναμη της μαγείας Knot, χρησιμοποίησαν το ξύλο της ιτιάς, ένα ξύλο που προσφέρει θεραπεία, διώχνει τους φόβους και φέρνει δυνατά οράματα. Το δέντρο της ιτιάς, συνδέει τους δυο κόσμους, τον πνευματικό και τον υλικό. Αυτό το ιερό δέντρο έχει άμεση σύνδεση με τη δυσάρεστη πλευρά της ζωής, το θάνατο. Παρέχει όμως και προστασία. Το είχαν ονομάσει και “δέντρο της θλίψης” ή “δέντρο του θανάτου”. Συμβόλιζε όμως και την αναγέννηση της ζωής ενάντια στο θάνατο και την ανυπαρξία. Όποιος κουβαλούσε μαζί του ξύλο ιτιάς, προστατευόταν από κάθε κακό ή ψυχική επίθεση. Μετά χρησιμοποίησαν ξύλο πεύκου που δίνει δύναμη και προσελκύει δυνατά και καλά πνεύματα. Έπειτα λεύκα που βοηθάει στην επαφή με τους προγόνους, μέσω οραμάτων και ονείρων. Κάθε δέντρο ή φυτό με την κατάλληλη προεργασία, μεταφέρει ιδιότητες και δημιουργεί μια πύλη για τον ονειρικό κόσμο.

Ο εξωτερικός δακτύλιος συμβόλιζε τον κύκλο της ζωής. Το δακτύλιο αυτό τον έντυναν με δέρμα ζώου και γύρω από αυτό, άρχιζαν να πλέκουν ένα πλέγμα, από νεύρα ζώου, που μοιάζει με αυτό που κάνει μια αράχνη. Το σχήμα του ιστού, συμβολίζει την ένωση που έχουν όλα μέσα στο σύμπαν. Στο κέντρο έβαζαν καμιά φορά μια χάντρα, που συμβόλιζε τη Γιαγιά-Αράχνη, που είναι το κέντρο όλων. Οι μικρότερες χάντρες αντιπροσώπευαν την προστασία που έδινε η Γιαγιά-Αράχνη μα και τα καλά όνειρα που πρέπει να έχει κάποιος στη ζωή του. Τα όνειρα αυτά, πίστευαν πως συνδέονται με τις διάφορες μυήσεις, που κάνει ο άνθρωπος στη διάρκεια της ζωής του. Τα φτερά συμβόλιζαν το στοιχείο του αέρα και ανάλογα χρησιμοποιούσαν διαφορετικά. Τα φτερά του αετού για να δώσουν δύναμη, θάρρος και διόραση, τα φτερά της Κουκουβάγιας για γνώση και σοφία. Αυτά αντιπροσωπεύουν το φως, το σκοτάδι, το θηλυκό, το αρσενικό, γενικά τις ιδιότητες που θα ήθελαν να περάσουν στον εαυτό τους ή στα νεογέννητα παιδιά τους. Γι΄αυτό το λόγο τα έφτιαχναν κυρίως οι μητέρες για τα παιδιά ή όποιος ήθελε μόνο για τον εαυτό του. Τα σημεία που συνδέουν τον ιστό με τον εξωτερικό δακτύλιο δεν είναι τυχαία, έχουν πολύ σημαντικό ρόλο. Αρχίζουν από το 7, που συμβολίζει τους 7 προγόνους, τις 7 προφητείες και τα 7 προστατευτικά σημεία του ορίζοντα, το 13 που είναι τα ιερά φεγγάρια του έτους και τελειώνει στο 28, που είναι ο κύκλος της σελήνης. Τα χρώματα μαύρο, κόκκινο, κίτρινο, λευκό, αντιπροσωπεύουν τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, αλλά και τις τέσσερις φυλές του κόσμου. Κατά τη δημιουργία του κόσμου η Γυναίκα-Αράχνη, δημιούργησε τέσσερις άντρες, έναν για κάθε χρώμα και έτσι έγιναν οι τέσσερις διαφορετικές φυλές. Διάλεγαν πολλές φορές και το μοβ, γιατί αυτό το χρώμα αντιπροσώπευε τον πνευματικό κόσμο και την επίγεια ανάγκη του ανθρώπου, να συνδέσει τους δυο κόσμους (πνευματικό-υλικό) για να ολοκληρωθεί σαν οντότητα.

Για πολλά χρόνια οι φυλές κατασκεύαζαν τις ονειροπαγίδες τους και πίστευαν πως θα κρατούσαν μακριά την κακή ενέργεια, πως θα μπορούσαν να αποφύγουν τους εφιάλτες. Μα αλίμονο, έφτασαν στα σημερινά χρόνια που επικράτησε ο υλικός κόσμος έναντι του πνευματικού. Έτσι, η φυλή Ojibwe αναγκάστηκε να πουλάει τις ονειροπαγίδες και αυτές έχασαν την αυθεντική, μυστικιστική και πνευματική αξία τους. Οι τουρίστες τις αγοράζουν μόνο για την αισθητική τους αξία. Έφτασε σε σημείο μάλιστα να γίνει ένα από τα αντικείμενα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Αμερική και η φήμη της μπορεί να εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο μα έχασε τον αρχικό της στόχο. Να σκορπίζει δηλαδή τους εφιάλτες και τα κακά οράματα και να προσελκύει τα όμορφα, γαλήνια όνειρα. Όλοι έχουμε μια ονειροπαγίδα επάνω από το κρεβάτι μας, μα η Asibikaashi δεν είναι κοντά για να μας προστατέψει. Έχει φύγει κι αυτή μαζί με τόσα άλλα καλά πνεύματα (Γαία, Μητέρα Φύση, Μητέρα Θεά), έχει εξαφανιστεί απλά και μόνο γιατί δεν πιστεύουμε σε αυτή και δεν ακούμε τις σοφές συμβουλές της. Συμβουλές για έναν κόσμο πνευματικό που θα δένει αρμονικά με τον υλικά στοιχεία, που χρειάζονται για να συνεχίζεται ομαλά η ζωή.

ΥΓ. μια από τις πιο διάσημες ονειροπαγίδες στον τρόμο είναι το βιβλίο, και αργότερα ταινία, του Stephen King “Dreamcatcher“. To cover του παρόντος άρθρου είναι λεπτομέρεια από το poster. Πρόκειται για μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας και τρόμου, όπου το σύμβολο της ονειροπαγίδας είναι αυτό που προστατεύει τους πρωταγωνιστές.

Πηγές

meygeia.gr
awakengr.com

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά