Συνέντευξη με τον συγγραφέα Γιώργο Κωστόπουλο

by Ιλέην Ρήγα

Τον Γιώργο Κωστόπουλο θα μπορούσε να τον περιγράψει κανείς ως ένα ευγενικό παιδί, ήπιων τόνων – μέχρι να διαβάσει τα βιβλία του.  Χειρίζεται με δεξιοτεχνία τον τρόμο και την ωμότητα που τον συνοδεύει, έχοντας ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις με τα πρώτα δείγματα του ταλέντου του. Σήμερα, αποφασίσαμε να ανακρίνουμε λίγο το σκοτεινό αυτό μυαλό. Ιδού τι μας αποκάλυψε.

  1. Το ντεμπούτο σου είναι μια περιπέτεια αναζήτησης και εκδίκησης σε μεταποκαλυπτικό φόντο. Μίλησέ μας λίγο γι’ αυτό.

Η “Εξιλέωση” είναι ένα γουέστερν που διαδραματίζεται στις ερημιές μιας εναλλακτικής Αμερικής η οποία, μετά από το πυρηνικό ολοκαύτωμα, έχει μετατραπεί σε έναν τόπο ανομίας και εγκλήματος. Η ιστορία ακολουθεί τα βήματα του ανώνυμου πρωταγωνιστή, ο οποίος περιπλανιέται σε μέρη γεμάτα παρανόμους, εγκληματίες, μανιακούς θρησκόληπτους και μεταλλαγμένα πλάσματα, αναζητώντας την συμμορία που δολοφόνησε την γυναίκα και το παιδί του. Παράλληλα, η εν λόγω συμμορία συνεργάζεται με τον Κυβερνήτη της μοναδικής οργανωμένης πόλης που έχει απομείνει για τους δικούς της σκοπούς, ενώ μια ομάδα πολιτοφυλάκων προσπαθούν να επαναφέρουν μια υποτυπώδη τάξη στο χάος.

Πρόκειται για ένα υπερβίαιο βιβλίο που μπορεί να απωθήσει κάποιους λόγω της ωμότητάς του, αλλά πραγματικά δεν γινόταν να γραφτεί διαφορετικά, λαμβάνοντας υπόψιν τον κόσμο στον οποίο διαδραματίζεται. Αρχικά δεν είχε περάσει καν από το μυαλό μου να το στείλω για έκδοση, μιας και η “Εξιλέωση” προοριζόταν να είναι μια μικρή ιστορία. Κατά την διάρκεια της συγγραφής της όμως διαπίστωσα πως υπήρχαν τόσα πράγματα που έπρεπε να συμπεριλάβω ώστε να είναι ολοκληρωμένη, που τελικά κατέληξε κανονικό μυθιστόρημα.

Η “Εξιλέωση” κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές τον Μάιο του 2015, λίγους μήνες πριν βγει στο σινεμά το Mad Max: Fury Road – πραγματικά πολύ καλό timing! Όποιος έχει δει τις ταινίες του Τζορτζ Μίλερ θα βρει πολλά κοινά με την Εξιλέωση.

  1. Στο δεύτερο βιβλίο σου ο κόσμος σου παραμένει δυστοπικός, αλλά πλέον τη σκυτάλη του πρωταγωνιστή παίρνει ένας ιδιωτικός ερευνητής. Με τι ακριβώς ασχολείται αυτός ο άντρας;

Η αλήθεια είναι πως τρελαίνομαι για δυστοπίες, και συνήθως όσο πιο φρικιαστικές τόσο καλύτερα! Ο κόσμος του Τζων Σμιθ είναι είναι μείγμα βιομηχανικού-γοτθικού κόσμου, ο οποίος προσπαθεί να κλείσει τις πληγές που του προξένησε ο Πόλεμος του Χάους δέκα χρόνια νωρίτερα – μια σύγκρουση μεταξύ υπερφυσικών πλασμάτων και ανθρώπων, η οποία οδήγησε στην σφαγή δεκάδων χιλιάδων, στην ερήμωση ολόκληρων πόλεων και σε καταστροφές φυσικών και βιομηχανικών περιοχών. Ο πρωταγωνιστής αναζητά σκοτεινά πλάσματα που έχουν ξεμείνει στον κόσμο του και τα εκδιώκει, διατηρώντας έναν απαράβατο ηθικό κανόνα που θα τον φέρει σε σύγκρουση τόσο με τους γύρω του, όσο και με τον ίδιο του τον εαυτό. Το βιβλίο είναι μια συρραφή φαινομενικά άσχετων μεταξύ τους υποθέσεων, οι οποίες όμως συνδέονται καθώς η ιστορία βαδίζει προς το τέλος της. Και ο Τζων, ανάμεσα στους κινδύνους που τον απειλούν, ανακαλύπτει πως ίσως κρατάει στα χέρια του το μέλλον της ανθρωπότητας. Το “John Smith, Αναπαυτής” κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πηγή τον Οκτώβριο του 2017.

  1. Μετά από δύο βιβλία θεωρείς ότι έχεις σκιαγραφήσει ήδη τη συγγραφική σου ταυτότητα;

Χμ, ίσως να έχω δείξει κάποια τμήματά της. Είναι αλήθεια πως τα βιβλία μου είναι βίαια, με έντονες σκηνές τρόμου, οπότε αν κάποιος διαβάσει ένα θα ξέρει τι να περιμένει στο επόμενο. Αλλά και πάλι, πιστεύω πως αυτές είναι μόνο μερικές πτυχές – προσπαθώ να δουλεύω όσο το δυνατόν περισσότερο για να φτιάξω ένα πιο ολοκληρωμένο συγγραφικό προφίλ και δοκιμάζω συνέχεια νέα είδη, αν και πάντα επιστρέφω στον τρόμο.

  1. Ένα πράγμα που με εντυπωσίασε στα δύο πρώτα σου βιβλία είναι το ότι κράτησες ολοφάνερες τις επιρροές σου. Σου το έχουν επισημάνει άλλοι; Θεωρείς ότι έχεις καταφέρει να το κάνεις πλεονέκτημά σου;

Μα είναι λογικό να έχω επηρεαστεί από βιβλία, ταινίες, κόμιξ, ακόμα και τραγούδια. Το να προσπαθήσω να το κρύψω δεν θα ήταν ‘τίμιο’ – δεν ξέρω πως αλλιώς να το εκφράσω. Νομίζω πως η πιο φανερή επιρροή ήταν αυτή στην “Εξιλέωση”. Όποιος την διαβάσει θα αναγνωρίσει τον ‘Μαύρο Πύργο’ σε πολλές του σελίδες.

Ναι, έχω επηρεαστεί από τον Στίβεν Κινγκ, που ήταν ο πρώτος συγγραφέας τρόμου που διάβασα, από τον Κλάιβ Μπάρκερ, τον Νταν Άμπνετ, τα κόμιξ του Άλαν Μουρ, τις ταινίες του Τζορτζ Μίλερ – νομίζω όμως πως οι επιρροές μου αποτέλεσαν απλώς ένα χωνευτήρι στο οποίο ανακατεύτηκαν, συνειδητά ή ασυνείδητα, όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία οδήγησαν στον τρόπο αφήγησης των δικών μου ιστοριών. Το αν αποτελούν πλεονέκτημά μου ή όχι δεν το ξέρω, θα το κρίνουν οι αναγνώστες. Εγώ αυτό που θέλω είναι να διηγηθώ ιστορίες, μικρές και μεγάλες, με τον δικό μου τρόπο.

  1. Διακρίνω μια προτίμηση να τοποθετείς τις κοσμοπλασίες σου σε περιοχές που θυμίζουν τις Η.Π.Α. Γιατί το κάνεις αυτό; Θα δοκίμαζες υπό προϋποθέσεις να μεταφέρεις μια ιστορία σου σε Ελληνικό περιβάλλον;

Χμ, αυτό έχει άμεση σχέση με τις επιρροές που συζητούσαμε νωρίτερα. Καλώς ή κακώς η αμερικάνικη κουλτούρα έχει επηρεάσει πολλές πτυχές της διασκέδασής μας. Οι ιστορίες μου βασίζονται σε συγκεκριμένες ιδέες, οι οποίες μπορεί να δημιουργήθηκαν μετά από κάποια ταινία που είδα ή βιβλίο που διάβασα. Αν προσπαθούσα να γράψω την “Εξιλέωση”, για παράδειγμα, με φόντο την Αιτωλοακαρνανία απλώς δεν θα ταίριαζε. Αυτό δεν σημαίνει πως σνομπάρω το ελληνικό περιβάλλον ή πιστεύω πως δεν είναι κατάλληλο για κάποια ιστορία τρόμου. Ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον να το δοκιμάσω, ούτως ή άλλως θέλω να επιχειρώ καινούργια πράγματα.

  1. Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σου πλάνα;

Προς το παρόν έχω έτοιμο το τρίτο μυθιστόρημά μου, μια ιστορία τρόμου, αν και δεν ξέρω ακόμα πότε θα εκδοθεί. Τώρα δουλεύω πάνω σε μια σειρά βιβλίων space opera, την οποία έχω στο μυαλό μου από το 2010, αλλά μόλις πέρυσι κατάφερα να ολοκληρώσω το πρώτο της βιβλίο, ενώ παράλληλα γράφω μικρές ιστορίες τρόμου τις οποίες μπορείτε να τις βρείτε στο μπλογκ μου darkrealmofshadows.blogspot.com.

  1. Ασχολείσαι με κάποια άλλη μορφή τέχνης πέρα από τη συγγραφή;

Για πολλά χρόνια ασχολούμουν με την μουσική, αλλά τον τελευταίο καιρό την έχω παραμελήσει. Τελευταία μου καρφώθηκε η ιδέα να ασχοληθώ με το θέατρο σκιών, σε μια πιο σκοτεινή εκδοχή του βέβαια. Όπως προείπα, πάντα επιστρέφω στον τρόμο!

  1. Τι γνώμη έχεις για την εγχώρια σκηνή του φανταστικού;

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μου συνέβησαν όταν εκδόθηκε το πρώτο μου βιβλίο ήταν το ότι ήρθα σε επαφή με αξιόλογους Έλληνες συγγραφείς του φανταστικού, για τους οποίους δεν είχα ιδέα. Όπως οι περισσότεροι, έτσι έκανα κι εγώ το λάθος να μην εμπιστεύομαι την εγχώρια σκηνή – κάτι για το οποίο μετανιώνω τώρα. Υπάρχουν αρκετοί συγγραφείς οι οποίοι δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους ξένους συναδέλφους τους και βιβλία τα οποία θα άξιζαν να μεταφραστούν και να γίνουν γνωστά διεθνώς. Είναι πολύ θετικό το ότι τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μια έκρηξη της ελληνικής σκηνής του φανταστικού, ολοένα και περισσότεροι αποφασίζουν να μοιραστούν με το κοινό τις ιστορίες τους. Προσωπικά πιστεύω πως τόσο το Fantasticon όσο και το Fantasmagoria, τα ‘δικά’ μας φεστιβάλ του φανταστικού, δίνουν την ώθηση που τόσο έχει ανάγκη η συγκεκριμένη σκηνή. Αυτό, σε συνδυασμό με τα site που είναι αφιερωμένα στο είδος (όπως το Nyctophilia, καλή ώρα!), νομίζω πως θα αποφέρει περισσότερα αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια. Έχουμε ανάγκη την καλή φανταστική λογοτεχνία στην χώρα μας.

  1. Πώς φαντάζεσαι τον Γιώργο Κωστόπουλο σε δέκα χρόνια, τόσο ως άνθρωπο όσο και συγγραφικά;

Πιο ώριμο, με λιγότερο άγχος (μεγάλη κατάρα αυτή) κι ευελπιστώ πιο σοφό. Α ναι, και με ένα ράφι στην βιβλιοθήκη μου που θα είναι γεμάτο με τα βιβλία μου!

  1. Με ποιο μήνυμα προς τους αναγνώστες σου θα ήθελες να κλείσεις αυτή τη συνέντευξη;

Να εμπιστευτούν την ελληνική σκηνή του φανταστικού – δεν θα χάσουν!

Βιογραφικό

Ο Γιώργος Κωστόπουλος γεννήθηκε πριν 37 χρόνια στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη. Εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος και στον ελεύθερο του χρόνο γράφει μικρές και μεγάλες ιστορίες, κυρίως τρόμου και φαντασίας. Το 2013 κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Τρόμου στα βραβεία Larry Niven με το διήγημα ‘Σάιμον’, ενώ το 2014 συμμετείχε στο 25th Hour Project. Διηγήματα του έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Συμπαντικές Διαδρομές, στην ανθολογία Θρύλοι του Σύμπαντος, στο blog του Moonlight Tales. Τον Μάιο του 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο ‘Εξιλέωση’ και, έναν χρόνο μετά, η νουβελέτα ‘Ανίερη Πόλη’. Το 2017 κυκλοφόρησε η νουβελέτα ‘Η Μαύρη Πυραμίδα’, η συλλογή Τρόμος, στην οποία συμμετείχε με το διήγημα ‘Η Κυρά Της Αυγής’ και το δεύτερο μυθιστόρημά του με τίτλοJohn Smith, Αναπαυτής’, ενώ παράλληλα κέρδισε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό διηγήματος του Moonlight Tales με θέμα ‘Τελευταία Νύχτα’. Το 2018 συμμετείχε στο συλλογικό έργο επιστημονικής φαντασίας ‘Τα Χρονικά Της Καταραμένης Γης – Η Πτώση Της Ανθρωπότητας’.

Μπορείτε να τον βρείτε είτε στο προσωπικό του προφίλ, είτε στην σελίδα που διαχειρίζεται, Το Βασίλειο των Σκιών.

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά