Συνέντευξη με τον δημιουργό του Drizzt, R. A. Salvatore

by Nyctophilia

Όποιος ξεκινάει να μαθαίνει DnD και να διαβάζει ιστορίες επικής φαντασίας ένα από τα πρώτα ονόματα που μαθαίνει είναι του R.A Salvatore.  Είναι ο άνθρωπος που έχει δημιουργήσει ολόκληρους κόσμους με ατελείωτους ήρωες. Είναι ο άνθρωπος που έχει μεγαλώσει δυο γενιές, τουλάχιστον, παιχτών RPGs. Ο Σαλβατόρε είναι από τους συγγραφείς που σε κάνουν να ταξιδεύεις καθώς τον διαβάζεις. Οι κόσμοι του είναι τόσο πολύπλευροι που θα βρει σίγουρα ο αναγνώστης έστω και έναν ήρωα που να αγαπήσει ή να ταυτιστεί μαζί του. Έχει προκαλέσει το μίσος και την αγάπη για έναν συγκεκριμένο ήρωα και αυτός είναι ο Drizzt. Ο Σαλβατόρε θα μπορούσαμε να πούμε ότι πάντα πρωτοπορούσε στους ήρωες του. Ήταν ένας από τους πρώτους που δημιούργησε γυναικείο δυναμικό κεντρικό χαρακτήρα, την Catti-brie.

Οι πιο πολυδιαβασμένες του σειρές είναι οι “DemonWars Saga” και “Forgotten Realms”. Σήμερα, έχουμε την χαρά να τον φιλοξενούμε στο site – ή μήπως μας φιλοξενεί αυτός στους κόσμους του;

 1. Πώς νιώθετε που μεγαλώσατε δυο γενιές, τουλάχιστον, από παιχτών RPGs;

Δεν αμφιβάλλω ότι έχω παίξει κάποιο ρόλο σ’ αυτό, αλλά δεν σκέφτομαι κατ’ αυτόν τον τρόπο την δουλειά μου. Συμπορεύομαι στον δρόμο της περιπέτειας μ’ αυτούς τους χαρακτήρες, και κάποια ακόμα άτομα αποφάσισαν να περπατήσουν και κείνοι μαζί μας. Όταν το βλέπω από αυτή την σκοπιά, είμαι ευχαριστημένος από το πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα.

 1. Ήσασταν από τους πρώτους συγγραφείς που επέτρεψαν άλλους να επεκτείνουν και να εμπλουτίσουν τον κόσμο σας, γράφοντας παράλληλες ιστορίες για δικούς σας προσωπικούς ήρωες (fanfiction). Ποιο ήταν το όραμα πίσω από αυτή την κίνηση και πώς νιώθετε όταν διαβάζετε αυτές τις ιστορίες;

Τηλεόραση. Γράφω τα βιβλία του Drizzt και τα spins-offs, σαν να είναι ο επόμενος κύκλος μίας τηλεοπτικής σειράς. Γνωρίζω τους χαρακτήρες και είναι εύκολο να ανακαλύψω την εξέλιξη συνεχίζοντας σε αυτό το περίπλοκο μονοπάτι.

 1. Ήσασταν ένας από τους πρώτους συγγραφείς που έσπασαν τα στερεότυπα δημιουργώντας έναν γυναικείο, δυναμικό χαρακτήρα, την Catti-brie. Πώς αντέδρασε η κοινότητα των αναγνωστών σας; Ποιες ήταν οι σκέψεις σας καθώς την δημιουργούσατε;

Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή έλαβα πολλά μισογυνικά γράμματα γι’ αυτόν τον χαρακτήρα, επειδή ναι, εκείνη την εποχή, όντως οι γυναίκες του φανταστικού δεν είχαν την ανάλογη προβολή (τουλάχιστον από τους άντρες συγγραφείς). Μεγάλωσα όμως με πέντε μεγαλύτερες αδερφές, οπότε ήμουν περιτριγυρισμένος από  δυναμικές γυναίκες όλη μου τη ζωή. Το να γράφω για την Catti-brie πρώτα, έπειτα για την  Jilseponie από το DemonWars και τώρα, στο “Child of a Mad God”, για μια νέα γυναίκα με το όνομα Aoleyn, είναι πρόκληση, αλλά και ικανοποίηση.

Σε όλη μου την ζωή, θεωρούσα τον ρατσισμό και τον σεξισμό ως τα πιο ηλίθια πράγματα.

 1. Αγαπημένη μου σειρά είναι Demon Wars Saga. Είναι από τα βιβλία όπου αναφέρετε την δύναμη της εξουσίας και όπου οι μοναχοί παίζουν κύριο λόγο. Τι μηνύματα θέλατε να περάσετε;

Το Demon Wars είναι ο τρόπος του πώς βλέπω τον κόσμο μας, χωρίς την υπερβολή που τον διακατέχει. Ο αγώνας της Abellican Church με τα μαγικά πετράδια καθρεφτίζει το σχίσμα της Καθολικής Εκκλησίας στην εποχή τις πρώτης χιλιετίας.

Πάντα γοητευόμουν απ’ αυτούς που χρησιμοποιούν την δύναμη για να διαφθείρουν. Μου φαίνεται χαζό. Οι άνθρωποι που έχουν διαπρέψει περισσότερο στην ιστορία είναι αυτοί που δούλεψαν για το γενικό καλό, όπως π.χ. ο Ιησούς, όπως περιγράφεται η ζωή του στην Καινή Διαθήκη.

Αυτοί που επιτυγχάνουν μεγάλη δύναμη και εγκαταλείπουν την δικαιοσύνη, είναι για εμένα οι μεγαλύτεροι κακοί.

 1. Υπάρχει κάποια πιθανότητα να δούμε συνέχεια στο Demon Stone;

Δεν το γνωρίζω. Αμφιβάλω, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί.

 1. Υπάρχει πιθανότητα να μεταφερθούν τα Forgotten Realms, ή κάποια άλλη σειρά βιβλίων σας, στην τηλεόραση;

Θα μπορούσε να συμβεί, αλλά εξαρτάται από την Hasbro/Wizard of the Coast, προφανώς. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάτι νεότερο.

 1. Πώς νιώθετε για την προκατάληψη που υπάρχει στην λογοτεχνία, όσον αφορά βιβλία φαντασίας που βασίζονται σε RPGs;

Έχ.. ένα βιβλίο είναι ένα βιβλίο. Αντέχει ή αποτυγχάνει, το οποίο σημαίνει ότι αρέσει σε κάποιους και σε κάποιους άλλους όχι. Ο Drizzt παραμένει επιθυμητός χαρακτήρας εδώ και 30 χρόνια, για πάνω από δυο γενιές και είναι κάτι που αποδέχομαι.

Γράφεις βιβλία για τον κόσμο που του αρέσει. Όχι, για τον κόσμο που δεν του αρέσει.

 1. Ως συγγραφέας που συνέδεσε το όνομα του με μια, μάλλον καταθλιπτική, ανελέητη φυλή όπως είναι οι Drow, πώς αγγίξατε το θέμα, ώστε να μην φανεί ούτε ένας απ’ αυτούς μουντός, κακός και βαρετός χαρακτήρας;

Η αλήθεια είναι ότι η πόλη των Drow βασίστηκε πάνω στις 5 οικογένειες του “The Godfather” του Mario Puzo. Ενώ οι άλλες φυλές ίσως να βλέπουν τους Drow υπό αυτό το πρίσμα, αν πράγματι ήταν εντελώς καταθλιπτικά και μοχθηρά όντα, θα επιβίωνε μόνο ένα!Είναι κάτι παραπάνω από μηχανές θανάτου.

 1. Πέρα από τον Drizzt είστε ο δημιουργός ενός μεγάλου αριθμού αξιομνημόνευτων και μοναδικών χαρακτήρων, όπως ο Pikel, ο νάνος δρυΐδης και ο δικός μου αγαπημένος Jarlaxle αρχηγός των Bragan D’aerthe. Ποιος όμως είναι ο αγαπημένος σας χαρακτήρας;

Αν και ίσως βαρετή απάντηση, θα πω ο Drizzt, επειδή είναι ο Drizzt. Αγαπώ την Jilseponie και τον Marcalo από τα DemonWars, τον  ληστή από το ομότιτλο βιβλίο, και αγαπημένος μου αστείος χαρακτήρας είναι ο Oliver deBurrows, ένας Highwayhalfling από τα Crimson Shadow βιβλία.

Θα πω επίσης και την καινούρια μου αγάπη, την Αoleyn, η οποία είναι ανάμεσα σε όλους τους προηγούμενους αυτή την στιγμή.

 1. Αν βρισκόσασταν βουτηγμένος στα σκοτεινά, ζοφερά και επικίνδυνα μέρη του Underdark, ποιον θα παίρνατε μαζί σας για σύντροφο; Είτε κάποιον χαρακτήρα σας, είτε κάποιον άλλον, όχι απαραίτητα από τo Faerün.

Την Aoleyn. Θα τον βρει τον δρόμο.

 1. Στα Corona βιβλία, οι χαρακτήρες, αλλά και η ιστορία, είναι αρκετά πιο σκοτεινοί και ώριμοι από ό,τι στο Forgotten Realms. Έγινε με σκοπό να διαφοροποιηθείτε από τις προηγούμενες δουλειές σας ή ήταν κάτι το οποίο ήρθε ως φυσικό επακόλουθο;

Όταν γράφω βιβλίο για τον Drizzt, ξέρω ότι θα τον διαβάσουν και παιδιά 10 χρονών. Επίσης, προσπάθησα πολύ να διατηρήσω το ύφος των βιβλίων σταθερό 30 χρόνια. Όταν κάποιος ανοίγει τα νέα βιβλία του Drizzt, θέλω να μεταφέρεται πίσω στον χρόνο, στα παλιά παιχνίδια D&D που έπαιζε στο λύκειο.

Στα DemonWars, δεν χρειάζεται να παρακολουθώ άλλων συγγραφέων σημειώσεις ή των σχεδιαστών των παιχνιδιών που δουλεύουν πάνω στον κόσμο μου. Αν θέλω να κάψω μια πόλη, απλά θα την κάψω.

Κύριε Σαλβατόρε, σας ευχαριστούμε θερμά για τον χρόνο σας!

Διαβάστε την συνέντευξη στα αγγλικά

Interview with Drizzt’s creator, R. A. Salvatore

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά