Τα τρία φεγγάρια της Μαγείας

by Ηλίας Τσιάρας

Εάν δε με έχει ήδη προδώσει η εικόνα του σημερινού άρθρου, μάλλον δεν έχετε ασχοληθεί και πολύ με τα παιχνίδια ρόλων. Αν πάλι το ρίχνετε το εικοσάπλευρό σας, θέλω να πιστεύω πως δε δυσκολευτήκατε καθόλου να αναγνωρίσετε πού θα ταξιδέψουμε αυτή τη βδομάδα. Θα σας ξεναγήσω στον κόσμο του Krynn, εκεί όπου κάτω από τρία φεγγάρια διαδραματίζονται οι περιπέτειες του μαγικού, ηρωικού και σίγουρα συναρπαστικού σύμπαντος του Dragonlance.

Λίγη ιστορία

Το ξέρατε πως υπάρχει animation Dragonlance; Αμέ, του 2008, παρακαλώ

Η ιδέα για τον κόσμο του Dragonlance οφείλεται στους ίδιους ανθρώπους που έπλασαν και το γοτθικό και αγαπημένο μου Ravenloft, το ζεύγος Laura και Tracy Hickman, ενώ στην τελική υλοποίησή του συνέβαλε τα μέγιστα και η Margaret Weis. Όλα ξεκίνησαν το 1984 με την κυκλοφορία 16 έτοιμων περιπετειών για το, ιστορικό πια, AD&D, με τον τίτλο Dragons of Despair.  Αργότερα την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε η πρώτη νουβέλα για τον νεογέννητο αυτό φανταστικό κόσμο, Dragons of Autumn Twilight, στις σελίδες τις οποίας εξιστορούνταν οι περιπέτειες μιας ετερόκλητης ομάδας φίλων, που θα μείνει στην ιστορία ως οι Ήρωες της Λόγχης. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περισσότερα από 190(!) βιβλία με το εμβληματικό λογότυπο του Dragonlance στο εξώφυλλο και όσοι έχουν διαβάσει τις πρώτες τριλογίες σίγουρα αναρωτήθηκαν εάν ο Raistlin Majere θα κέρδιζε τον Gandalf σε μια μαγική μονομαχία. Η απάντηση είναι κατηγορηματικα ‘ναι’.

Η ήπειρος του Ansalon

Οι πλειονότητα των βιβλίων, ιδίως αυτά που έχουν γραφεί από το δίδυμο Weis & Hickman,

Collector’s edition της πρώτης τριλογίας. Με ένθετες σημειώσεις, χρυσά φινιρίσματα στις σελίδες και τα ρέστα. Φτάνει για τις σπουδές του γιου μου;

διαδραματίζονται στη σχετικά μικρή ήπειρο του Ansalon. Το Ansalon βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο, λίγο πιο πάνω από το παγωμένο Icereach. Πάνω στα εδάφη του κατοικούν πολυμήχανοι άνθρωποι, αλαζονικά ξωτικά, γκρινιάρηδες νάνοι, εφευρετικοί γνώμοι, ελαφρόμυαλα κέντερ (halfling ή hobbit, αν προτιμάτε) αλλά και θαλασσοδαρμένοι μινώταυροι, οι όποιοι μάλιστα είναι αρκετά πολιτισμένοι και χαρακτηρίζονται από έναν αυστηρό κώδικα τιμής. Η μεγαλύτερη και πιο λαμπερή πόλη της ηπείρου ήταν η Ιστάρ, η οποία όμως καταποντίστηκε από τον κατακλυσμό που έπληξε τον Krynn περίπου 300 χρόνια προτού γεννηθούν οι αδελφοί Majere. Παρόμοια τύχη είχε και η εμπορική πόλη Xak Tsaroth αλλά και η Tarsis, η οποία από εύπορο λιμάνι μετατράπηκε σε παρακμάζουσα κωμόπολη, όταν η θάλασσα αποτραβήχτηκε από τις ακτές της, αφήνοντάς τες έναν απέραντο ερημότοπο. Στα δυτικά υπάρχει η αυτοκρατορία του Ergoth, προπύργιο των Ιπποτών της Σολάμνια καθώς και τα εδάφη των ξωτικών Qualinesti. Το Inn of the Last Hope, εκεί όπου ξεκινά η επική ιστορία των Ηρώων, βρίσκεται στην Abanasinia, μια περιοχή με πολλές σημαντικές πόλεις, όπως η Solace και η Haven.

Δείξε μου τον μανδύα σου…

Ένα από τα χαρακτηριστικά του κόσμου του Dragonlance είναι η ένταξη των μάγων σε κάποιο από τα τρία τάγματα. Αυτή γίνεται μετά από τη Δοκιμασία που καλείται να ολοκληρώσει ο επίδοξος μαθητής της Μαγείας. Η Δοκιμασία είναι διαφορετική για τον καθένα, προσωποποιημένη στις επιθυμίες αλλά και τους φόβους του. Μετά το πέρας της, ο υποψήφιος κρίνεται ικανός και άξιος να φορέσει το μανδύα του μάγου, βαμμένος στο χρώμα που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του: λευκό για τους καλούς και συμπονετικούς, κόκκινο για τους πιο εγωκεντρικούς και απαθείς στα προβλήματα των άλλων και μαύρο για τους αδίστακτους και ανελέητους. Το χρώμα του μανδύα συμβολίζει και την ένωση του εκάστοτε μάγου με το αντίστοιχο θεό-φεγγάρι του Krynn: τον Solinari (λευκό), τη Lunitari (κόκκινο) και τον Nuitari (μαύρο) που μόνο όσοι πιστεύουν σε αυτόν μπορούν να διακρίνουν στον νυχτερινό ουρανό.

Ο Rastlin Majere αντιμετωπίζει την Takhisis με σκοπό να γίνει θεός

Δράκοι και δρακονιανοί

Τι, πιστεύατε πως δε θα έγραφα τίποτα για τους δράκους; Σε ένα αφιέρωμα για το Dragonlance; Θα φτύσουν φωτιά να μας κάψουν! Λοιπόν, οι δράκοι του Krynn αποτελούν τα πρώτα πλάσματα που τον κατοίκησαν, καθώς γεννήθηκαν από την ίδια την γη και τα στοιχεία της φύσης. Αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν είναι πως διαδραματίζουν αρκετά ενεργό ρόλο στα γεγονότα της ιστορίας. Όπως ακριβώς συμβαίνει με όλους τους δράκους στο D&D, έτσι και αυτοί του Dragonlance χωρίζονται σε χρωματικούς (σατανικά ερπετά) και μεταλλικούς (υπέρμαχοι του Καλού). Οι χρωματικοί δράκοι υπακούν τυφλά τις εντολές της Takhisis, της θεάς-δράκαινας με τα πέντε κεφάλια (κόκκινο, μπλε, πράσινο, μαύρο και λευκό) ενώ οι μεταλλικοί είναι πιστοί του Paladine, του μεγάλου αδελφού της Takhisis. 

Οι δρακονιανοί από την άλλη είναι απαίσια, μοχθηρά πλάσματα που μοιάζουν με ανθρωποειδείς δράκους. Γεννήθηκαν από τα αυγά των μεταλλικών δράκων, τα οποία έκλεψαν και στη συνέχεια μόλυναν με μαύρη μαγεία οι υποτακτικοί της Takhisis. Υπάρχουν πέντε διαφορετικές φυλές (Baaz, Kapak, Sivak, Aurak και Bozak) με την κάθε μια να εμφανίζει ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό όταν πεθάνει κάποιο μέλος της. Οι Baaz πχ. μετατρέπονται σε πέτρα. Οι δρακονιανοί αποτελούν τον βασικό κορμό του στρατού της σατανικής θεάς,α επομένως καταλαβαίνεται πως οι Ήρωες της Λόγχης έχουν ξεκληρίσει ολόκληρα κοπάδια από δαύτους.

Αυτός ήταν με λίγα λόγια ο κόσμος του Dragonlance. Ένας μαγευτικός κόσμος γεμάτος ηρωικούς ιππότες, πανίσχυρους μάγους και διπλή δόση από δράκους. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν είναι ιδιαίτερα φιλόξενος στους ενήλικες ή καλύτερα σε όσους είναι πάνω από εικοσιπέντε χρονών. Αποτελεί όμως αναμφίβολα μια πολύ καλή εισαγωγή στον χώρο της Φαντασίας και ταυτόχρονα στα παιχνίδια ρόλων. Ιδανική πρόταση λοιπόν, για μικρότερα αδέλφια, ξαδέλφια και, σε μερικά χρονάκια, και στα παιδιά μας.

Μέχρι την επόμενη φορά, να διαβάζετε ό,τι σας γεμίζει και να γράφετε για ό,τι αγαπάτε!

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα., συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά