Το “John W. Campbel Award” ονομάζεται πλέον “The Astounding Award”

by Nyctophilia

Το βραβείο “John W. Campbell” για τον καλύτερο νέο συγγραφέα μετονομάστηκε σε “The Astounding Award for Best New Writer”. Το βραβείο, το οποίο χρηματοδοτείται από το περιοδικό Dell Magazine και διοικείται από την Παγκόσμια Εταιρεία Επιστημονικής Φαντασίας (World Science Fiction Society), πήρε το όνομά του από τον εκδότη του περιοδικού Astounding Science Fiction (το οποίο αργότερα έγινε “Analog Science Fiction and Fact”). Ο τρέχων εκδότης του Analog, Trevor Quachri είπε χαρακτηριστικά:

Οι προκλητικές δημοσιεύσεις και οι απόψεις του Campbell σχετικά με τη φυλή, τη δουλεία και άλλα θέματα εξέφραζαν συχνά θέσεις που δεν αφορούσαν μόνο τα ερεθίσματα της εποχής του, και σήμερα έρχονται σε αντίθεση με τις σύγχρονες αξίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κατέχουν οι πολυάριθμοι υποψήφιοι, νικητές και υποστηρικτές του βραβείου.
Καθώς προχωράμε στην 90η επέτειο του Analog, ο στόχος μας είναι να διατηρήσουμε το βραβείο ζωτικό και διακεκριμένο όπως πάντα, οπότε μετά από πολλή σκέψη, αποφασίσαμε να αλλάξουμε το όνομα του βραβείου στο The Astounding Award for Best New Writer.
Η διαδικασία υποψηφιότητας και επιλογής θα παραμείνει η ίδια και θα συνεργαστούμε με την Παγκόσμια Εταιρεία Επιστημονικής Φαντασίας μέσω των μελλοντικών επιτροπών του Worldcon για να διασφαλίσουμε ότι το βραβείο θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει τους ανερχόμενους συγγραφείς.

Αυτή η αλλαγή έρχεται ύστερα από μια ευρεία συζήτηση στο πεδίο της Επιστημονικής Φαντασίας που προκάλεσε η φετινή νικήτρια του Campbell, Jeannette Ng. Στην ομιλία αποδοχής της, όπως δημοσιεύτηκε ηλεκτρονικά, η Ng δήλωσε:

Ο John W. Campbell, προς τιμήν του οποίου ονομάστηκε αυτό το βραβείο, ήταν φασίστας. Μέσω του εκδοτικού του ελέγχου της Astounding Science Fiction, είναι ο υπεύθυνος για τη δημιουργία ενός ύφους στην επιστημονική φαντασία που εξακολουθεί να στοιχειώνει το είδος μέχρι σήμερα. Στείρος. Αρσενικός. Λευκός. Εξυμνώντας τις φιλοδοξίες των ιμπεριαλιστών και των αποικιοκρατών, των εποίκων και των βιομηχάνων. Ναι, γνωρίζω ότι υπάρχουν εξαιρέσεις.
Αλλά από αυτά τα κομμάτια έχουμε φτιάξει ένα θαυμάσιο, γελοίο είδος, πιο άγριο και ξένο από ό,τι το μυαλό του θα μπορούσε να φανταστεί ή να επιτρέψει.
Και είμαι τόσο υπερήφανη που συμμετέχω σε αυτό. Που μοιράζομαι μαζί σας την περίεργη, μικρή μου ιστορία, ένα αμάλγαμα όλων των περίεργων ενδιαφερόντων μου, που τόσο λίγη, ή καμία, σχέση δεν έχει με τις επιφανειακές
ταυτότητές μου και τις ταμπέλες μου.

Jeannette Ng

Συνεπώς και το “The Campbell Conference” μετονομάστηκε σε “the Gunn Center Conference”. Ο Chris McKitterick δήλωσε στις 5 Σεπτεμβρίου σε ένα ποστ στο Facebook:

Το Κέντρο Gunn για τη Μελέτη της Επιστημονικής Φαντασίας αναγνωρίζει και καταδικάζει τον προβληματικό λόγο και τις ενέργειες του John W. Campbell. Είχαμε ήδη συζητήσει την αλλαγή της ονομασίας του Campbell Conference σε Gunn Center Conference, το οποίο είναι σε κάθε περίπτωση πιο ακριβές, καθώς προσθέσαμε και άλλα βραβεία και εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του. Τα πρόσφατα γεγονότα επιταχύνουν αυτή την απόφαση. Έχουμε ήδη αρχίσει να αλλάζουμε το όνομα στον ιστότοπό μας και στο προωθητικό υλικό.

Όσον αφορά το βραβείο Memorial John W. Campbell για το καλύτερο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας της χρονιάς, οι διευθυντές του Κέντρου και οι κριτές του βραβείου συζητούν επί του παρόντος εναλλακτικές λύσεις. όταν ληφθεί απόφαση, θα το ανακοινώσουμε.

Το συνέδριο πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 1978 από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας, στο Lawrence KS, και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις τελετές απονομής των Theodore A. Sturgeon και John W. Campbell Memorial Awards.

Παρομοίως, πριν δύο χρόνια το αγαλματίδιο των World Fantasy Awards που ήταν μια προτομή του H. P. Lovecraft άλλαξε μορφή. Και τότε ο λόγος ήταν οι αμφιλεγόμενες, ρατσιστικές κατά ένα βαθμό, απόψεις που εκφράζονταν μέσα από τα έργα του συγγραφέα.

Πηγή: locusmag.com

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα., συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά