Μήνας Υπερηφάνειας ο Ιούνιος και είναι μια καλή ευκαιρία να πούμε δυο λόγια για την εκπροσώπηση των σεξουαλικών και έμφυλων ταυτοτήτων στα comics και, συγκεκριμένα, στα comics φαντασίας (εντάξει, θα κλέψω λίγο και θα βάλω και ένα που δεν είναι φαντασίας, αλλά είναι τόσο αγαπημένο μου και τόσο εντός θέματος που δεν μπορώ να το αφήσω εκτός – εξ ου και 7+1). Για κάποια απ’ αυτά έχω μιλήσει ξανά στο παρελθόν, αλλά σήμερα θα τα δούμε υπό διαφορετικό πρίσμα. Φυσικά, η λίστα αυτή δεν είναι πλήρης ούτε και είναι η μοναδική που υπάρχει εκεί έξω. Εκφράζει απλώς τις δικές μου προτιμήσεις. Χωρίς άλλες εισαγωγές, λοιπόν, για πάμε να δούμε:

The Sandman

Δεν θα μπορούσα να μην ξεκινήσω τη λίστα μου με το λατρεμένο “Sandman”. Το κόμικ κυκλοφόρησε μεταξύ 1989 και 1996 και στα 75 τεύχη του (περίπου 2.000 σελίδες συνολικά, σύμφωνα με τα λόγια του Neil Gaiman) παρέλασε πληθώρα queer χαρακτήρων. Από τον/την/το Desire, αδελφή/ό του Μορφέα και μία/έναν/ένα από τους Ατέρμονους, μέχρι την υπέροχη, trans Wanda – που τυχαίνει να είναι και ένας από τους αγαπημένους χαρακτήρες του Sandman γενικότερα – και τις Hazel και Foxglove που είναι ζευγάρι, ο Neil Gaiman δεν δίστασε να δημιουργήσει χαρακτήρες που θα εξέφραζαν μια μερίδα του κοινού που δύσκολα και σπάνια έβρισκε φωνή στο μέσο τις δεκαετίες εκείνες. Η γκάμα των ΛΟΑΤΚΙ χαρακτήρων στο κόμικ είναι ευρεία και ο Gaiman χειρίζεται αυτούς τους χαρακτήρες του όπως όλους τους άλλους: σαν κανονικούς ανθρώπους. Οπότε, ναι, θα αγαπήσουμε την Wanda και θα συμπαθήσουμε τη Foxglove και τη Hazel, αλλά θα τρομοκρατηθούμε και με τον Corinthian, τον ομοφυλόφιλο κατά συρροή δολοφόνο. Το σημαντικότερο μήνυμα, όμως, σε σχέση με τη σεξουαλική ταυτότητα που μπορεί κανείς να βρει στο “Sandman”, το βρίσκει στο πρόσωπο της/του Desire: η επιθυμία ειναι ρευστή.

Hellblazer

To αρχικό Hellblazer κυκλοφόρησε από το 1988 μέχρι το 2013 και πέρασαν από τις σελίδες του πάμπολλοι συγγραφείς και άλλοι τόσοι σχεδιαστές. Και παρότι στα πρώτα του χρόνια ο John Constantine είχε σχέσεις αποκλειστικά με γυναίκες, το 1992 μάθαμε πως είναι bi και πως είχε στο παρελθόν σχέσεις και με άντρες. Αυτό δεν ξεχάστηκε μέσα στα χρόνια και στην πορεία τον είδαμε να έχει εραστές και των δύο φύλων. Η σεξουαλική ταυτότητα του χαρακτήρα διατηρήθηκε και ισχυροποιήθηκε στο New 52 σύμπαν. Ωστόσο, θέλω να σταθώ λίγο στην αρχική αποκάλυψη του 1992 και στη σημασία που εικάζω ότι θα είχε για τους αναγνώστες εκείνης της εποχής (εγώ ήμουν 5 χρονών, δεν πιάνομαι, τα διάβασα πολύ αργότερα). Είναι, λοιπόν, 1992 και αυτός ο γαμάτος, κυνικός, αντιήρωας μάγος που του τρέχει το attitude απ’ τα μπατζάκια, αποκαλύπτει ότι είναι bi. Όχι μόνο αυτό, αλλά το κάνει όντας πρωταγωνιστής ενός απ’ τους πιο πετυχημένους τίτλους της Vertigo εκείνη την εποχή. Ο Constantine δεν ήταν δευτερεύων χαρακτήρας, όπως οι ΛΟΑΤΚΙ χαρακτήρες στο Sandman, ήταν ο κεντρικός χαρακτήρας του τίτλου του. Κι αυτό είναι διπλά σημαντικό επειδή είναι άντρας και ακόμη και σήμερα πάσχουμε από εκπροσώπηση bisexual αντρών στην τέχνη.

The Invisibles

Ένας ακόμη τίτλος της Vertigo, από το 1994 μέχρι το 2000 αυτή τη φορά, το Invisibles του Grant Morrison, το οποίο – θα το πω πολύ απλά και χαζά γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να μιλάω με τις ώρες – καταπιάνεται με τη δράση μιας συντροφιάς μάγων. Μία απ’ αυτούς είναι η Lord Fanny, trans γυναίκα γεννημένη στη Βραζιλία και αναθρεμμένη ως κορίτσι με απώτερο σκοπό ακριβώς το να γίνει μάγισσα. Έχει ενδιαφέρον να το αντιπαραβάλουμε αυτό με την Wanda από το “Sandman”, που αναφέραμε παραπάνω. Στον πέμπτο τόμο του “Sandman”, όπου εμφανίζεται η Wanda, χρειάζεται κάποια στιγμή – και χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες γιατί τα spoilers καραδοκούν – κάποιοι από τους χαρακτήρες να ανοίξουν με μαγικά μέσα έναν δρόμο προς τη χώρα των ονείρων για να σώσουν μια φίλη τους. Κάτι το οποίο η Wanda, που έχει το μεγαλύτερο κίνητρο απ’ όλους, δεν μπορεί να κάνει γιατί δεν έχει περίοδο και το ξόρκι απαιτεί αίμα περιόδου. Και ο διάμεσος που χρησιμοποιούν για τον σκοπό αυτό λέει στη Wanda ότι η μαγεία είναι γυναικεία υπόθεση. Από την άλλη, ο Morrison βάζει τη Fanny να έχει ανατραφεί ως κορίτσι για τον ίδιο ακριβώς λόγο – επειδή τα αγόρια δεν γίνονται μάγισσες. Βρίσκω ενδιαφέρον το γεγονός οτι οι δύο συγγραφείς ξεκινάνε από μια τόσο ίδια βάση και χειρίζονται τους χαρακτήρες τους με τόσο διαφορετικό τρόπο. Η ιστορία της Fanny είναι μια ιστορία θριάμβου της ατομικής ταυτότητας απέναντι στην κοινωνία, ενώ αυτή της Wanda μια ιστορία απόλυτης ήττας. Παρ’ όλα αυτά, είναι κι οι δύο ιστορίες εξαιρετικά γειωμένες και με ρίζες στην, ως επί το πλείστον, εξαιρετικά σκληρή πραγματικότητα ενός trans ατόμου.

Enigma

Το Enigma είναι ένας τίτλος της Vertigo (τι έκπληξη) που κυκλοφορησε το 1993 και ολοκληρώνεται σε έναν μόλις τόμο. Είναι ένα παράδοξο, mind-blowing κόμικ που, παρότι δεν του φαίνεται εξαρχής, καταπιάνεται, μεταξύ άλλων, και με το ζήτημα της σεξουαλικής ταυτότητας. Ο νεαρός πρωταγωνιστής, Michael Smith, μας συστήνεται αρχικά ως ετεροφυλόφιλος και, μάλιστα, σε τουλάχιστον μία περίσταση εκδηλώνει ομοφοβικές αντιδράσεις, αλλά σταδιακά, μέσα από την εμμονή του και τη σχέση που αναπτύσσει με τον μυστηριώδη “υπερήρωα”, Enigma, αποκαλύπτεται πως είναι γκέι. Πρόκειται για ένα κόμικ για απαιτητικούς αναγνώστες, όμως αυτό το οποίο βρίσκω πιο ενδιαφέρον σε σχέση με το σημερινό μας θέμα είναι το γεγονός ότι (για χ λόγους, δεν έχει σημασία) ο Michael προς το τέλος του κόμικ έχει την επιλογή να πάψει να είναι ομοφυλόφιλος. Και επιλέγει να μην το κάνει, αλλά να διατηρήσει και να αγκαλιάσει αυτήν του την ταυτότητα.

Batwoman

Πονεμένη υπόθεση αυτός ο τίτλος (αναφέρομαι στον τίτλο που κυκλοφόρησε μεταξύ 2010 και 2014), καθώς η DC τα έκανε σαλάτα και έσπρωξε την αρχική δημιουργική ομάδα να παραιτηθεί, προτού ακυρώσει εντελώς τον τίτλο. Η Kate Kane, πρώην στρατιωτικός, φίλη και προστατευόμενη του Batman είναι μια out and proud ομοφυλόφιλη γυναίκα σε σχέση με την αστυνόμο Maggie Sawyer. H σημασία μιας γκέι γυναίκας με δικό της mainstream superhero τίτλο ήταν φυσικά τεράστια και γι’ αυτό οι αντιδράσεις ήταν μεγάλες όταν κυκλοφόρησε ο λόγος για τον οποίο η εταιρεία τα έσπασε με τους δημιουργούς. Παρότι η Kate έκανε πρόταση γάμου στην κοπέλα της και οι δυο τους αρραβωνιάστηκαν, η DC δήλωσε ότι δεν μπορούσε να τις δείχνει να παντρεύονται γιατί… “οι ήρωες δεν μπορούν να έχουν ευτυχισμένες προσωπικές ζωές”. Το οποίο, φυσικά, γεννά το ερώτημα του κατά πόσο θα έλεγε το ίδιο για ένα στρέητ ζευγάρι, αλλά δεν παρακολουθώ τόσο στενά τους τίτλους της εταιρείας και δεν έχω άποψη επί του θέματος. Όσον αφορά το ίδιο το “Batwoman”, είναι μια πραγματικά πανέμορφη δουλειά στους τόμους που έχει σχεδιάσει ο J.H. Williams III, πολύ λιγότερο πανέμορφη μετά. Και είναι κάτι που θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερο αν δεν το σαμπόταρε η ίδια του η εταιρεία.

The Wicked + The Divine

Φεύγουμε πλέον από την DC και τη Vertigo και πάμε σε έναν τρέχοντα τίτλο της Image, της εταιρείας την οποία παρακολουθώ ευλαβικά τα τελευταία χρόνια γιατί τυχαίνει να βγάζει όλα τα αγαπημένα μου κόμικ αυτής της περιόδου. Το “The Wicked + The Divine” είναι, βέβαια, το πλέον αγαπημένο από τα αγαπημένα μου και δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μου, δεδομένων των πόσων ΛΟΑΤΚΙ χαρακτήρων έχει στις σελίδες του. Από την ανδρόγυνη περσόνα της Luci(fer) – ξεκάθαρα επηρεασμένη από τον/την Desire του “Sandman”, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και μόνοι σας – , στη ρομαντική σχέση μεταξύ του Baal και του (ναι, του) Inanna και την trans δημοσιογράφο Cassandra Igarashi, το “The Wicked + The Divine” μεταχειρίζεται το Πάνθεόν του ως μια ομάδα προσωπικοτήτων που δεν δεσμεύονται σε τίποτα από τα ανθρώπινα και, ως εκ τούτου, έχουν πολύ ρευστή σεξουαλικότητα. Ταυτόχρονα, όμως, δεν ξεχνάει πως, όπως όλες οι ιστορίες, είναι μια ιστορία για ανθρώπους και αντιμετωπίζει τα ανθρώπινα θέματα με τον σεβασμό και τη σοβαρότητα που τους αναλογούν. Και το κάνει με έναν τρόπο οργανικό για την πλοκή και την ανάπτυξη των χαρακτήρων.

Rat Queens

Ένα ακόμη κόμικ της Image, αυτή τη φορά καθαρόαιμο sword & sorcery, με πρωταγωνίστριες μια συντροφιά μέθυσων, αθυρόστομων γυναικών που έχουν εύκολο τον τσαμπουκά και δεν διστάζουν να σκοτώσουν ευφάνταστα ό,τι βρεθεί στο δρόμο τους. Ανάμεσά τους, η Betty, μια halfling με ιδιαίτερη αγάπη στις ψυχοτρόπες ουσίες και τα γλυκά, αλλά και τις γυναίκες, καθώς επίσης και η Braga, μια trans ορκ πολεμίστρια. Το “Rat Queens” είναι ένα από τα πιο ευχάριστα και διασκεδαστικά πράγματα που μπορεί κανείς να διαβάσει και αποδεικνύει πως το χιούμορ είναι συχνά ένα πολύ καλό μέσο για να εξερευνήσει ένας δημιουργός κοινωνικά ζητήματα που τον απασχολούν. Γενικά, η Image είναι μια εταιρεία που βρίσκεται πολύ μπροστά στον τομέα της αναπαράστασης της διαφορετικότητας και, στους περισσότερους τίτλους της, καταφέρνει να το ενσωματώσει επιτυχημένα.

Sunstone

Αυτό εδώ είναι το +1 μου και το μόνο που είναι mainstream και όχι φαντασίας. Image και πάλι, δια χειρός του αγαπημένου Stjepan Šejić που είναι σπουδαίος καλλιτέχνης, και πρόκειται για μια ερωτική ρομαντική κωμωδία που περιστρέφεται γύρω από τη BDSM σχέση μεταξύ δύο γυναικών: της Lisa και της Ally. Κάποιος θα περίμενε ότι ένα τέτοιο κόμικ θα ήταν η πορνογραφική αναπαράσταση της ιδέας ενός άντρα για την ερωτική σχέση μεταξύ δύο γυναικών, αλλά το “Sunstone” δεν είναι αυτό που περιμένει κανείς διαβάζοντας την περιγραφή του. Είναι ανθρώπινο, γλυκόπικρο, τρυφερό και, κατά βάση, αφορά πολύ περισσότερο τις ανθρώπινες σχέσεις και την αγάπη, παρά το σεξ. Είναι γραμμένο με πολύ σεβασμό και πολλή αγάπη και είναι μια πραγματικά όμορφη δουλειά, με καλοδουλεμένους χαρακτήρες και ωραίο χιούμορ.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, φτάσαμε στο τέλος. Ποια είναι τα δικά σας αγαπημένα κόμικ με ΛΟΑΤΚΙ χαρακτήρες; Μην ξεχάσετε να μας το πείτε στα σχόλια. Μέχρι την επόμενη φορά, καλές αναγνώσεις!

προτεινουμε επίσης

2 Σχόλια

Spyros Andrianos 9 Ιουνίου 2019 - 8:03 ΜΜ

Πολύ καλό άρθρο τα συγχαρητήρια μου!!

Reply
Raggedy Man 10 Ιουνίου 2018 - 9:21 ΜΜ

Love and Rockets

Reply

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά