Valhalla Rising: A metal trip to the northern seas (Μέρος Β’)

by Μάριος Δημητριάδης

Δεύτερο μέρος του άρθρου για την επιρροή των Νορβηγικών μύθων στο metal και φτάνουμε στο σημείο όπου τα πρώτα μεγάλα ονόματα πια αρχίζουν να καθορίζουν το είδος, κάπου εκεί στο τέλος του 1980. Σε αυτό το μέρος θα δούμε αυτούς που ασχολήθηκαν τόσο στιχουργικά όσο και μουσικά με την Σκανδιναβική μυθολογία και διαμόρφωσαν το επονομαζόμενο υπο-είδος, Viking metal.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΜΕΡΟΣ Α’.

Αναμφίβολα αυτοί που ασχολήθηκαν περισσότερο με το είδος και διαμόρφωσαν αυτό το ιδιαίτερο sub-genre, Viking metal είναι οι Σουηδοί Bathory. Ξεκινώντας ουσιαστικά ως black metal μπάντα, και έχοντας κυκλοφορήσει τρία albums, το 1988 κάνουν μια στροφή στη μουσική τους γράφοντας το “Blood Fire Death” το οποίο σηματοδοτεί μια νέα περίοδο και οδηγεί στο  Hammerheart, δύο χρόνια μετά το 1990 όπου θεωρείται από πολλούς ο πρώτος Viking metal δίσκος. Στο ίδιο μοτίβο συνεχίστηκαν και οι δίσκοι Twilight of the Gods  το 1991 και Blood on Ice το οποίο ηχογραφήθηκε το 1989 αλλά ολοκληρώθηκε το 1996. Τα Requiem (1994) and Octagon (1995) τα επόμενα χρόνια τους γύρισαν πίσω σε πιο retro-thrash μονοπάτια για να επιστρέψουν και πάλι στο είδος με το μεταβατικό  Destroyer of Worlds το 2001 και στα Nordland I (2002) and Nordland II (2003). Ο ιθύνων νους Quorthon πεθαίνει το 2004 από ανακοπή καρδιάς αφήνοντας πίσω του μια μεγάλη κληρονομία στο Metal γενικότερα.

Οι Νορβηγοί Enslaved, ακολουθώντας τα χνάρια των Bathory, και ζώντας καλύτερα την Νορβηγική μυθολογία, ακολουθούν το συγκεκριμένο είδος έχοντας ως βάση το black metal. Το EP Hordanes Land και τα album Vikingligr Veldi  (1994),  Frost (1994),   Eld (1997),  Blodhemn (1998) και  Mardraum – Beyond the Within (2000) είναι οι πρώτες κατά σειρά κυκλοφορίες όπου έμειναν σταθεροί στο concept των Νορβηγικών μύθων, γράφοντας μάλιστα στα αρχαία Νορβηγικά αλλά και στα Ισλανδικά λόγω της γλώσσας Old Norse μιας αρχαίας Γερμανικής γλώσσας που ομιλούνταν στις Σκανδιναβικές χώρες και στην Ισλανδία από τον 9ο εως τον 13ο αιώνα. Οι Enslaved αργότερα 2001 ακολούθησαν πιο Progressive μονοπάτια έχοντας όμως διαμορφώσει σημαντικά το είδος με τους μέχρι τότε δίσκους τους.

Οι λιγότερο γνωστοί, Falkenbach από τη Γερμανία, ήταν από τους πρώτους επίσης που ασχολήθηκαν το Viking metal είδος. Ο Vratyas Vakyas, το μοναδικό μέλος της μπάντας ξεκίνησε το 1989 και έγραψε συνολικά εννέα Demo από τα οποία μονάχα τα πέντε είναι γνωστά. Το 1995 έγραψε τα επίσημα πια demo Skínn af sverði sól valtíva (Old Norse, “The Sun Shines on the Swords of Slaughter-Gods”), Læknishendr (Old Norse, “Healing Hands”), και Ásynja (Old Norse, “Goddess”) όπου στη συνέχεια κυκλοφόρησε τα album …En their medh ríki fara… (1996), …Magni blandinn ok megintiri… (1998), Ok nefna tysvar Ty (2003), Heralding – The Fireblade (2005), Tiurida (2011), Asa (2013) όλα ακολουθώντας το ίδιο στυλ του Viking metal και της Νορβηγικής κουλτούρας. Οι περισσότεροι στίχοι τους είναι στα Αγγλικά ωστόσο χρησιμοποίησαν αρκετά την Old Norse, τα λατινικά και την αρχαία Γερμανική.

Οι Νορβηγοί Einherjer, είναι άλλη μια Viking metal μπάντα η οποία δημιουργήθηκε το 1993. Το όνομά τους προέρχεται από τον όρο Einherjar όπου στην Νορβηγική μυθολογία περιγράφει τους πολεμιστές που πέθαναν και πηγαίνοντας στη Βαλχάλα κάθισαν στο τραπέζι του Όντιν. Κάποια από τα album τους είναι επηρεασμένα από την παραδοσιακή μουσική και άλλα έχουν περισσότερο συμφωνικό black metal ήχο. Οι στίχοι τους μιλούν για Νορβηγικούς μύθους και κάθε album έχει το δικό του θέμα. Οι Einherjer διαλύθηκαν το 2004 και επανενώθηκαν το 2008.

Οι Thyrfing ξεκίνησαν το 1995 ως side project των Patrik Lindgren και Jocke Kristensson οι οποίοι ασχολούνταν με την βασική τους μπάντα, του Pantheon, όπου αργότερα καθιερώθηκε σε full time. Όλα τα μέλη της μπάντας είχαν ως βασικό ενδιαφέρον την Νορβηγική μυθολογία και τους Βίκινγκς, συνεπώς οι στίχοι και το concept ήταν γύρω απ’ αυτά. Γενικά οι Thyrfing χρησιμοποίησαν πολλά παραδοσιακά όργανα στη μουσική τους βάζοντας βαθιές ρίζες στο είδος, πηγαίνοντας το Viking metal ένα βήμα παραπέρα.

Η μουσική των Φιλανδών Ensiferum θεωρείται περισσότερο folk metal ωστόσο μπορούμε να πούμε ότι συνείσφεραν αρκετά στο Viking metal ιδίωμα λόγω του παραδοσιακού του χαρακτήρα και των συχνών Νορβηγικών τους concept. Δημιουργήθηκαν το 1995 και κυκλοφόρησαν ως τώρα επτά studio albums τιμώντας με τον δικό τους μοναδικό τρόπο τους βόρειους μύθους.

Είναι πολλά ακόμη τα συγκροτήματα που διαμόρφωσαν το Viking metal, το καθένα με το δικό του τρόπο, αλλά θα χρειαζόμασταν πολλά άρθρα ακόμη για να τους καλύψουμε όλους. Τον επόμενο μήνα θα δούμε μερικούς από εκείνους που δεν ακολούθησαν το Viking metal ως είδος μουσικής αλλά ασχολήθηκαν τόσο πολύ θεματολογικά, που η συνεισφορά τους θεωρείται σημαντική.

…’till next time…

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά